Намалиха присъдата на Георги Бабата, опитал да убие Галина в „Славейков”

15:40, 08 фев 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският апелативен съд намали наложеното на Георги Андонов, известен с прозвището Бабата, наказание от 30 на 25 години лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на съда. Той е осъден за това, че на 4 юли миналата година е нападнал 27-годишната Галина Георгиева в парка на бургаския комплекс „Славейков”. Андонов е направил опит умишлено да умъртви младата жена, като с помощта на нож нанесъл множество прободни наранявания в областта на цялото й тяло.

Делото е образувано по жалба на Георги Андонов срещу постановената му 30-годишна осъдителна присъда на Окръжен съд - Бургас, с която е признат за виновен в извършването на две престъпления - опит за убийство и бягство от затвор.

Георги Андонов е признат за виновен и в това, че като затворник, изтърпявал наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие от открит тип „Строител” към  затвора в Бургас, е избягал, като не се е завърнал в домашен отпуск.  На посочената дата, когато е извършен опитът за убийство, той е бил в двудневен домашен отпуск.

Настоящата  въззивна инстанция прецени, че съдът не е отчел в достатъчна степен  смекчаващите вината обстоятелства и недовършеността на престъплението, като наред с това е отдал прекомерно значение на установените отегчаващи вината обстоятелства. Съдебният състав смята, че не без значение е и обстоятелството, че това наказание се присъединява изцяло към предходно. Подсъдимият е в затвора повече от 7 години, предстои му да изтърпи още 3 г. остатък и в хипотеза на сега наложено наказание от 30 г. лишаване от свобода престоят му в затвора ще нарасне на 40 г.

Съдът счита, че този престой ще има пагубно въздействие върху личността му на млад човек и ще обрече на неуспех процеса на ресоциализация у него. Наложеното от първата инстанция максимално възможното по размер наказание от 30 години лишаване от свобода, е израз на необоснована и безполезна строгост към подсъдимия, с нищо в повече то не би допринесло за неговото поправяне и превъзпитание, нито би засилило възпиращия ефект на санкцията върху другите членове на обществото, пише в решението на Апелативен съд - Бургас.

Съдебният акт подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама