С военен ритуал, венци и цветя Бургас отпразнува свободата си (снимки)

12:58, 06 фев 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки признателни бургазлии и официални гости отбелязаха заедно 138-годишнината от Освобождение на града от турско владичество. На 6 февруари 1878 година „летящ отряд“ под командването на полк. Александър Лермонтов освобождава Бургас и така сваля робските окови завинаги.

Начало на тържествата даде ритуалът по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас точно в 10:30 ч. на площад "Атанас Сиреков". В него участие взеха представителните части на Военен гарнизон – Бургас, представителен блок на офицерите и сержантите от запаси и резерва от Бургас, Съюза на военноинвалидите, пострадалите от войните и в мирно време, и Съюза на ветераните от войните в България. Командващ на ритуала бе капитан Тодор Георгиев от ВМС, а строят бе приет от командира на Военноморската база – комодор Мален Чубенков. В честванията по традиция се включи и представителният Духов оркестър на община Бургас.

По време на церемонията бе отслужен молебен за просперитета на Бургас от представители на бургаското духовенство.

В 11:00 ч. множеството се отправи към Паметника на руските освободители в морския град, където се състоя ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя. Актьорът Валери Еличов направи кратка ретроспекция на историческите събития в днешния ден преди 138 години. В знак на признателност към всички загинали за свободата на града присъстващите паднаха на колене и запазиха минута мълчание.

По същото време граждани се поклониха пред паметната плоча на легендарния руски пълководец - генерал А. М. Лермонтов на ул. "Лермонтов" №15 и пред паметника на Руския лазарет в Морската градина.

Сред официалните гости на тържествата бяха областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, зам.-кметът Йорданка Ананиева, почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев, представители на различни политическите партии, депутати, общественици и граждани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама