Студент от бургаски университет получи стипендия за постиженията си в инженерните науки

11:30, 05 фев 16 / Любопитно 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стефан Петров от университета „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас получи именна стипендия за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на машиностроителните технологии на името на акад. Ангел Балевски. Това съобщиха от Фондация „Еврика”. Общо отличените студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката са 47 в цялата страна.

Церемонията за връчването на сертификатите за стипендии се състоя вчера в Националния политехнически музей – София. Специални гости бяха Цецка Цачева–председател на 43-то Народно събрание, и Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, депутати, заместник министри, ректори на университети, учени и общественици.

Стипендиите на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти се предоставят от 26 години. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама