Болницата в Айтос вече има ехограф за изследване на деца

15:23, 22 яну 16 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детското отделение на болницата в Айтос вече разполага с портативен апарат за абдоминална ехография (ултразвуково изследване на състоянието на коремните органи) - Соноскейп S11, който ще бъде използван приоритетно за изследване на децата от общината. Това съобщиха от кметството в Айтос.

Ехографът е закупен с дарение от Германия в размер на 17 058 лв. със съфинансиране от МБАЛ-Айтос с около 1300 лв.

На 19 януари екипът на д-р Иванка Владимирова е получил подробни инструкции за работата с апарата за диагностика на коремните органи на малките пациенти. Детско отделение е отдалечено от основната база и от Отделението по образна диагностика на болницата, където до този момент се правеха ехографиите.

Апаратът ще спести неудобствата по транспортиране на децата до основната болнична база и ще скъси времето за диагностика. До момента необходимите ехографски изследвания за пациентите на Детско отделение се извършваха с ефограф SonoScape S 6 с кардиологична насоченост във Вътрешно отделение и "Сименс" в Отделение по образна диагностика, който е повече от 20 г. в експлоатация.

Новият ехограф е многофункционален - в момента с него основно ще борави д-р Владимирова, която има квалификация за коремни органи. Интересът на лекарите в Детското отделение обаче е голям, затова някои от тях са записали курсове за следдипломна квалификация по ехография.

Въпреки че е насочен предимно към деца, ехографът ще бъде използван и за пациенти от всички възрастови групи. Преносим е, което предполага използването му във всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение. МБАЛ-Айтос се ангажира и поне веднъж годишно да организира и безплатни скринингови кампании за изследване на децата от цялата община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама