Бургас отбелязва 85-годишнината на проф. Иван Вульпе с оперен концерт

14:39, 14 дек 15 / Култура 25 942 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас ще отбележи 85 години от рождението на големия диригент проф. Иван Вульпе с оперен концерт. Събитието ще се състои на 16 декември, сряда, от 18:30 часа в залата на Операта. На концерта ще присъства и съпругата на покойния проф. Вульпе – Елена, която е някогашна солистка на Бургаската опера.

Проф. Иван Вульпе е сред най-заслужилите оперни дейци в морския град. През 70-те години на XX век той е главен диригент на Филхармонията и точно по онова време тя си извоюва славата на един от най-изявените български оркестри. Затова концертната зала е наречена на негово име. Големият диригент ще бъде запомнен и с това, че дълги години развива широка обществена дейност, а като професор в Държавната музикална академия е дал път на много таланти. За да го почетат, тази сряда на сцената на Операта гласове ще извисят част от най-добрите певци в страната.

В концерта ще участва цяла плеяда от оперни звезди. Сред тях са Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Мария Цветкова, Нона Кръстникова, Шмилена Султанова, Даниела Дякова, Георги Султанов, Даниел Дамянов, Александър Крунев, Валери Турманов, Йордан Христозов, Делян Славов, Диман Панчев, Костадин Мечков. Диригент на концерта е Иван Кожухаров, а на хора - Невена Михайлова. Концертмайстор е Йордан Ковачев. Участва и оркестърът на Държавна опера – Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама