Бургаската Темида осъди разследващ полицай за подкуп

18:37, 30 ное 15 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в Бургас осъди разследващия полицай Стоян Маринов за подкуп и по този начин отмени оправдателната присъда на Окръжен съд - Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Маринов е осъден на три години лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено за изпитателен срок от пет години. Съдът наложи на подсъдимия глоба в размер на 2000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност – старши разследващ полицай, както и да упражнява разследваща дейност в държавно учреждение за срок от три години.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура срещу постановената оправдателна присъда.

Прокурорът посочи, че не са били съобразени всестранно и пълно представените доказателства, което е наложило провеждането на съдебно следствие пред Апелативния съд. Според неговите думи изводите на първоинстанционния съд са били необосновани, тъй като не е бил извършен обективен анализ на доказателствата по делото и съдът е взел предвид единствено обясненията на подсъдимия Маринов. Той поиска въззивната инстанция да признае подсъдимия за виновен и да го осъди, като определи наказание за срок от 3 години, което да отложи в изпитателен срок от 5 години, както и да му наложи глоба в размер на 2000 лева. Държавното обвинение настоя Маринов да бъде лишен от правото да заема длъжността "разследващ полицай".

Защитниците на Маринов помолиха съда да остави протеста на прокуратурата без уважение. Те посочиха, че при провеждане на съдебното следствие пред настоящата инстанция, не се е констатирало изменение на фактическите обстоятелства, установени както по време на досъдебното производство, така и в производството пред първоинстанционния съд. Адвокатите поискаха от въззивния съд да потвърди постановената от Окръжен съд – Ямбол присъда.

Стоян Маринов е обвинен в това, че като старши разследващ полицай при РУ Полиция – „Тунджа“ – ОД на МВР – Ямбол, чрез изнудване  и злоупотреба със служебно положение, е приел в служебния си кабинет сума в размер на 200 лева от мъж от Ямбол, за да не го привлече като обвиняем по четири досъдебни производства. Това се е случило на 1 септември 2014 година.

Съдът определи спрямо подсъдимия мярка за неотклонение "подписка" и му наложи забрана да напуска границите на страната.

Присъдата на Апелативен съд - Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама