Магистрати ще посетят бургаски училища

18:39, 27 ное 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година бургаски магистрати ще посетят класните стаи, за да обучават ученици по образователна програма „Отворени съдилища и прокуратури“. Инициативата е част от Годишната програма на Висшия съдебен съвет за разработване на информационни кампании за разясняване на структурата на съдебната власт, функциите на ВСС, съда и прокуратурата. За изпълнението й е сключено споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката.

През изминалата 2014 година програмата стартира като пилотна в 27 градове, в които има окръжни съдилища и прокуратури. В реализирането й през 2014 год. участие взеха магистрати от Окръжен съд и Окръжна прокуратура град Бургас. Те обучаваха ученици от 10 клас при Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски“ в часовете по Етика и право.

Тази година образователната програмата ще се проведе в периода ноември-май 2015/2016 г. и в обучението ще се включат и районните съдии. Тя ще обхване ученици от 8 до 10 клас на предварително утвърдени училища от Регионалния инспекторат по образованието. В град Бургас съдебните институции - Окръжен съд, Окръжна прокуратура, Районен съд, Районна прокуратура и Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура гр. Бургас ще работят съвместно с общо три училища Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“, Търговска гимназия и СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Районен съд Поморие ще обучава деца от СОУ „Иван Вазов“. Магистратите от Районен съд Карнобат ще посетят СОУ „Христо Ботев“. Несебърският районен съд ще си партнира с училище СОУ „Любен Каравелов“. Възпитаниците на СОУ „Христо Ботев“ ще слушат лекциите на съдии от Районен съд Айтос. Районен съд Царево ще работи с училище СОУ „Никола Йонков Вапцаров“, а Малко Търново - с ученици от СОУ „Васил Левски“.

Образователният цикъл е съобразен с учебната програма и ще бъде част от обучението по предмета „Етика и право“ - за учениците от 10 клас, а за по-малките класове – темите са подбрани според възрастта им и са свързани с хулиганските прояви на непълнолетните лица, употребата и разпространението на наркотици, трафика на хора, домашното насилие и мерките за защита на правата на жертвите.

В рамките на проекта ще бъдат представени общо 10 теми:

1. Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет. 2. Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите. 3. Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления? Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпления. 4. Превенция срещу употреба на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица. 5. Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите. 6. Трафик на хора. 7. Децата и компютърните/кибер престъпленията. 8. Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита.  9. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им.  10. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие.

Лектори са магистрати от съдилищата и прокуратурите, които доброволно и безвъзмездно участват в програмата.  Наред с провежданото обучение, учениците ще посещават съда и прокуратурата, за да се запознаят с работата на институциите. Предвидено е и да присъстват в съдебен процес, избран съобразно възрастта им.

Целта на образователната програма е обогатяване познанията на младежите, формиране на правна грамотност и култура, запознаване със статута и структурата на съдебната власт, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, както и с превантивно въздействие върху подрастващите.

Обучението ще завърши със симулиран процес и/или викторина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама