Прекратиха концесиите на плажове в Ахтопол и Обзор, единият на Рали Пенков

15:15, 27 ное 15 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството реши да развали окончателно концесионните договори на два от плажовете в област Бургас. Това са "Ахтопол-север" и "Обзор-централен", съобщиха от правителствената пресслужба. И двата договора са прекратени заради системни неизпълнения на основни задължения за стопанисване на плаж.

Договорът със "Стингър" ЕООД, стопанисваща Северния плаж на Ахтопол, е бил сключен на 15 юли 1999 г. През годините съдружниците са се сменяли често, като в момента собственик е Паул Кирилов. Той участва в управлението или собствеността на девет дружества, а заради негови дългове банка ДСК налага запор на "Стингър" за 50 770 лв. До 2005 г. "Стингър" е била на Дончо Дончев, пише capital.bg.

Причина за прекратяване на концесията на "Стингър" ООД са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора за стопанисване на плажа. Концесионерът е нарушил изискванията за осигуряване на обезопасяването на водните площи и водноспасителната дейност съгласно Наредбата, което е задължително условие на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Стингър" ООД системно не е заплащало и дължимото концесионно възнаграждение на държавата в периода от 2012 до настоящата година. Общата стойност на всички непогасени парични задължения по договора възлизат на близо 580 хил. лв., като в сумата влизат и дължими лихви и неустойки, съгласно договорните клаузи.

Едностранно се прекратява и договорът за концесия на морски плаж „Обзор-централен“. Той е сключен на 6 март 2000 г. с ЕТ „Рали Пенков“, гр. Бургас. Причина за анулирането на договора са системни неизпълнения на основни задължения за представяне на банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за периода от 2007 г. до 2015 г., както и гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и курортните ресурси в региона и с охраната на труда за 2012 г., 2013 г. и 2014 г.

Дружеството на Пенков системно не е заплащало и дължимото концесионно възнаграждение на държавата в периода от 2013 г. до настоящата година. Общата стойност на всички непогасени парични задължения по договора възлизат на близо 206 хил. лв., като в сумата влизат и дължими лихви и неустойки, съгласно договорните клаузи.

Рали Пенков е бивш служител на МВР. През 90-те заедно със своите колеги Георги Николов–Мечката и Найден Милков създава "Първа частна милиция". През годините Рали Пенков има обща фирма и с Николай Попов–Чайника, съдружник на Димитър Желязков - Очите. На 13 юли 2005 г. под джипа на Пенков в Обзор избухна взрив, който уби съпругата му Златина и 2-годишната им дъщеричка Мария.

Припомняме, че още през октомври месец министърът на Регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова заяви, че са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на 4 плажа в област Бургас. Плажовете, чиито договори за концесия трябваше да бъдат развалени са „Обзор – централен”, „Ахтопол – север”, „Слънчев бряг – север” и „Несебър – юг”, тъй като те са системни нарушители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама