Язовири в Бургаско без актуални аварийни планове

09:50, 27 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховна административна прокуратура е извършила контролна проверка по спазването на разпоредбите на Закона за водите /ЗВ/ и Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/ и изпълнението на правомощията на контролните държавни органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг, съобщават оттам. След приключване ѝ са констатирани повтарящи се проблеми и слабости, които допринасят за неблагоприятните последици при бедствени ситуации, а именно:

- не се осъществява своевременно или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на хидротехническите съоръжения;

- голяма част от язовирните стени продължават да са в частично –неизправно работоспособно състояние;

- отново е констатирано наличие на растителност в леглата на реките и по язовирните стени, изхвърляне на битови и строителни отпадъци в реките.

При инспекцията е установено, че 90 % от обектите, включени за проверка като потенциално опасни, се припокриват с тези от проверките през есента на 2014г., което респективно води до извода, че дадените предписания за отстраняване на констатираните преди това нарушения не се изпълняват.

Въпреки установените системно допускани нарушения, не се ангажира административно наказателната отговорност на виновните лица. Виновните, но не наказани лица продължават да извършват същите нарушения.

Констатациите от проверката показват също, че са налице пречки за осигуряване на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване живота и здравето на хората, което е една от основните цели на Закона за водите. С нарушенията се създават предпоставки за неблагоприятни последици, като наводнения и бедствени ситуации.

Проверката за дейността на басейновите дирекции, областни и общински администрации е била извършена от апелативните прокуратури.

Установените нарушения от Апелативна прокуратура - Бургас са липсата на карти на районите под заплаха и риск от наводнения, съгласно изискванията на ЗВ. При проверените 40 язовира на територията на Басейнови дирекции „Черноморски район“, липсват и актуални аварийни планове за 24 от тях, като за един от тях няма данни  да съществува авариен план.

Проверката на Апелативна прокуратура -Бургас е установила още, че не са спазени разпоредбите на чл. 143 от ЗВ, касаещи нарушаването на естественото състояние на леглата, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, от което следва, че отговорната басейнова дирекция не упражнява законовите си правомощия.

„По наши протоколи от тези потенциално опасни обекти, които сме проверили, 22 са с неактуализирани аварийни планове. Нашата проверка не е установила наличие на обекти с изцяло липсващи планове. Дали сме срок до 30 ноември плановете да бъдат изрядни”, коментира за Topnovini.bg Димитър Христов – гл. експерт в Областна администрация-Бургас.

Проверката на ВАП констатира, че е налице контрол и мониторинг по спазването на изискванията на ЗВ и ЗЗБ. Това обаче не освобождава контролните органи от законовото им задължение да налагат административни наказания на виновните лица при допуснати нарушения. Видно е, че съществуват повтарящи се констатации във връзка с управлението и поддържането на водите, за това е необходимо прилагането на законоустановените санкции срещу физически и юридически лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама