Местят екзекутора от Поморие в затворническа болница в София (обновена)

17:19, 26 ное 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитър Димитров-Бабата ще бъде преместен в затворническа болница в София. Това реши преди минути Бургаският окръжен съд, който днес разгледа молбата на Димитров за изменение на наложената спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража". По думите на прокурор Андрей Червеняков по всяка вероятност това ще стане още утре. На 15 ноември Димитър Димитров-Бабата разстреля показно пред заведение "Омара" в Поморие 33-годишния наркодилър Иван Попов, по прякор Костов.

Според съдия Георги Пепеляшев съществува много голяма вероятност Бабата да се укрие или да извърши друго тежко престъпление, ако бъде пуснат "под домашен арест", каквото бе искането на подсъдимия и неговия защитник. Той напомни, че Димитров има криминално минало и е притежавал незаконно огнестрелно оръжие.

Малко преди да чуе решението на съдията, Бабата поиска да бъде освободен за домашно лечение, защото се чувствал изключително зле в ареста през последните няколко дни.

„Предвид здравословното ми състояние и това, че на 21 ноември два пъти бях закаран до Спешна помощ, искам да бъда освободен за лечение вкъщи. Имах болки в гръдния кош, бях с високо кръвно и ми беше много зле, храната също е много лоша. Направиха ми рентгенова снимка, която дори нямах пари да платя, старшината извади 8 лева от джоба си. След това пак ме върнаха обратно в ареста. Там отново ми стана зле и пак поисках да ми бъде оказана медицинска помощ. Искането ми обаче не бе изпълнено. Казаха ми: „Няма цял ден с теб да се разправяме”, изплака пред съдия Георги Пепеляшев Димитров.

Неговият адвокат Благой Потеров представи медицински експертизи, които доказват влошеното здравословно състояние на клиента му. Потеров аргументира искането си за налагане на мярка „домашен арест” на Бабата с мотив, че той вече не е нужен на досъдебното производство за събиране на доказателства.

„Няма никакво съмнение, че обвиняемият е в много тежко здравословно състояние. Самата прокуратура, в лицето на Андрей Червеняков, също приложи 5 броя медицински документи, които потвърждават състоянието на клиента ми. Димитров е на животоспасяваща терапия, за да не отхвърли организмът му трансплантирания бъбрек. Нека не забравяме, че той съдейства на разследващите органи”, заяви Потеров.

Към аргументите си защитата добави и това, че на 20 ноември е бил извършен обиск в колата на Бабата, без нито той, нито клиентът му да бъдат осведомени. Защитникът помоли съда да измени мярката на обвиняемия от „задържане под стража” на „домашен арест” и заради това, че излизайки на каре в затвора, той би могъл да се зарази от другите затворници и това да влоши и без друго тежкото му състояние.

Потеров коментира още, че няма защо държавата да поема разходите по лечението на Димитър Димитров, след като той може да бъде лекуван вкъщи на собствени разноски.

Държавното обвинение обаче настоя Бабата да остане в ареста, като посочи, че може да бъде лекуван и в затвора, и да му бъде оказвана спешна медицинска помощ, така както това вече се е случило на 21 ноември.

След днешното решение на съда, адвокатът на Димитър Димитров-Бабата заяви, че със сигурност ще обжалват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама