Измениха мярката на „бомбаджията” от Летище Бургас на "домашен арест"

16:03, 26 ное 15 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Бургас измени мярката за неотклонение на полския гражданин Войчех Майевски, заради когото се наложи принудително приземяване на самолет на Летище Бургас на 19 ноември. Съдът постанови, Майевски да бъде под "домашен арест", вместо да заплати 5000 лева парична гаранция.

По рано днес Апелативният съд разгледа частния протест на Окръжна прокуратура, откъдето настояха на обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Адвокатът на Майевски Димчо Тодоров коментира в съдебната зала, че е изненадан от този протест. По неговите думи няма никаква опасност клиентът му да се укрие или пък да извърши каквото и да било престъпление. Той отново изтъкна факта, че Майевски е с чисто съдебно минало, няма наличие на висящи производства срещу него.

„Прокуратурата не е наложила на клиента ми забрана да напуска страната. При това положение досега той можеше да го стори, но както виждате не е. Даже напротив – той си е намерил квартира в Бургас, в която е отседнал”, каза още Тодоров и добави, че Майевски няма намерение да избегне наказателна отговорност и даже съдейства на разследващите органи.

„Не съм престъпник, всичко това е едно голямо недоразумение”, каза в залата Войчех Майевски. Той сподели, че от известно време има проблеми със сърцето, бил е на изследвания в болницата и евентуален арест ще му се отрази много лошо на здравето. Поради тази причина той пожела да остане на адреса, на който живее в момента.

Прокурор Георги Кузманов обаче категорично поиска на обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража”, тъй като е на лице извършено деяние, въпреки че бомба на борда на самолета в действителност не е имало. Прокурорът обясни, че подаването на фалшив сигнал също е престъпление. По този начин се е създала голяма паника сред всички пътници в самолета и се е наложило той да кацне принудително. Кузманов посочи също, че съдията-докладчик по делото е надхвърлил правомощията си, като си е позволил да обсъжда по същество дали Майевски е наистина виновен.

Маевски ще търпи мярката "домашен арест" в жилище в бургаския комплекс "Изгрев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама