Бургас в братска дружба с туристическата столица на Хондурас

11:12, 26 ное 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници решиха да подкрепят предложението на воеводата Георги Дракалиев за побратимяване на Бургас с град Ла Сейба в Хондурас. Докладната записка постигна пълно мнозинство, което рядко се наблюдава в залата на ОбС в морския град.

През май месец 2014 г. председателят на Дружеството за приятелство „България – Хондурас” д-р Спас Тошев е информирал чрез Дракалиев кмета на Бургас за желанието на Ла Сейба да бъдат изградени приятелски връзки между двата града. В резултат получил писмо от Димитър Николов, което е връчено на Карлос Понсе – кмета на хондураския град, по време на тържествена сесия на тамошния Общински съвет. В депешата е изразено желание за побратимяване на двата града, които имат и сходни икономики, с мнение, че това би създало възможности за разработване на съвместни културни и икономически проекти. След като е бил изслушан и българският гост, общинските съветници единодушно са решили Ла Сейба да се побратими с Бургас.

Следват още няколко двустранни срещи, при последната от които Дракалиев се е срещнал в София с доня Мария Матуте, бивш представител на Хондурас в ООН и координатор на проекта по побратимяването от тяхна страна. Тя му е предала ново писмо от кмета на Ла Сейба до Димитър Николов, което е съдържало и покана за посещение в централноамериканската държава от името на техния Общински съвет.

Ла Сейба е третият по големина град в Хондурас след столицата Тегусигалпа и Сан Педро Сула. Разположен е на брега на Карибско море и е второто по значение пристанище на страната с 174 006 жители (2010 г.). Населението му е с най-висок процент на грамотност в страната. Градът е известен и като "Туристическата столица на Хондурас". Освен с великолепните си плажове, колониална архитектура и нощен живот, той привлича туристи и като отправна точка на фериботите за Ислас да ла Баия (Bay Islands) - група острови в Карибско море, популярен морски курорт.

Градът е известен и с „Големия международен карнавал в Ла Сейба”, който се провежда всяка година през месец май. Това е най-голямото събитие в цяла Централна Америка и само през 2008 г. е привлякло около 500 000 туристи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама