Бургаските деца знаят правата си на европейски граждани, украсиха плачеща черница с тях

14:47, 20 ное 15 / Любопитно 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малчуганите на Бургас показаха, че знаят кога, къде и как да защитават правата си на европейски граждани. На площад „Тройката” днес те украсиха плачеща черница с хартиени лястовици, на които бяха изписани основните детски права в ЕС. Инициативата е на четвъртокласници от ОУ "Петко Рачев Славейков"- Бургас. С нея те отбелязаха навършването на 26 години от подписването на Конвенцията на правата на децата.

„В документа са описани какви права имат всички деца по света. Това, че държавите и институциите в тях трябва да направят всичко възможно правата на децата да бъдат спазвани и да не бъдат погазвани от никого. Република България се присъединява, като подписва този документ 2 години по-късно или през 1991 година”, разказа накратко пред малчуганите Радостина Димова от бургаския отдел на държавната агенция „Закрила на детето”.

Малко преди украсяването на редкия вид, децата демонстрираха, че доста добре познават правата си. Почти във хор, те се надпреварваха да покажат кой знае по-добре „законите”. Оказа се, че правото, което е предизвикало най-голям интерес сред тях е това, че всяко едно дете може да ползва лекарска помощ, ако не се чувства добре. На следващо място малките ученици подредиха правото си на забавления и изказването на собствено мнение.

Малката Габи пък сподели, че за нея е най-важно хората да си помагат. В подкрепа на думите си тя обяви, че децата от Славейковото училище ще направят рисунки, които ще продават на коледен благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов” в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама