Старото кметство в Ахтопол възкръсна в нов посетителски център (снимки)

15:14, 30 окт 15 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационно посетителски център „Приморска Странджа” отвори врати в Ахтопол. Той се намира в сградата на старото кметство в града. Занемарената от години постройка сега блести в нова премяна, пребоядисана и обновена. Пред погледите на няколко десетки местни жители лентата на новата придобивка прерязаха депутатът Румен Желев, директорът на Природен парк „Страджа” инж. Димо Димов и преизбраният за нов мандат кмет на община Царево инж. Георги Лапчев.

„Аз като дългогодишен горски служител много добре зная колко добра може да бъде симбиозата между Странджа и населените места, които тя обхваща. Между хората, които живеят в същинска Странджа, и един природен парк, който може да носи много позитиви. За съжаление, дълги години ПП „Странджа” беше анатемосван и показван като един от най-големите врагове на Община Царево, защото се казваше, че възпира развитието на Ахтопол и населените места на юг от Варвара. Това беше една добре импровизирана манипулация, защото безброй са примерите, в които една защитена територия носи единствено и само позитиви. Ние сме щастливци от факта, че най-голямата защитена територия в Европа се намира тук, при нас”, заяви Георги Лапчев.

Кметът добави, че сградата на старото кметство е била в такова катастрофално състояние, че Община Царево е издала заповед да бъда съборена, защото е бил опасна за хората. Когато се е създала възможност по европейска програма да се направи проект за посетителски център, тогава Лапчев е влязъл в договорка с Изпълнителната агенция по горите. И така сградата е възкръснала за нов живот.

„Радвам се, че резултатът е точно този. За това, че гостите на Ахтопол ще могат да разберат да разберат, да видят, да почувстват още по-добре какво представлява всъщност природният парк „Странджа”. И че той най-накрая ще започне да работи за жителите на Ахтопол, защото това е една основна стъпка към така наречения екотуризъм”, каза Лапчев.

Специален гост на откриването беше и директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. Той изрази убедеността си, че новата придобивка не само ще осигури непосредствен контакт на природолюбителите с биоразнообразието на защитената територия, но и ще подобри условията за неговото популяризиране като атрактивно място за всички любознателни посетители.   

Посетителският център е на два етажа, разполагащ с няколко помещения. В голямата зала на първия етаж е разположена огромна релефна карта на Странджа, на която са изобразени населените места, защитените местности,  туристическите пътеки,  интерпретативни маршрути, както и обозначения на пътната инфраструктура. От тавана висят макети на по-малки и по-големи птици, характерни за района. Модулът „животински следи” учи гостите на центъра как да разпознават следите на 20 вида животни и птици. Дървен пъзел показва каспийска блатна костенурка, която е рядък вид, срещаща се в парка.

За гостите на центъра са приготвени множество брошури, пътеводители информационни материали, показващи богатата флора и фауна на Странджа. Целта е по този начин да бъдат привлечени много повече туристи, които да посетят не само плажовете, а и планината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама