Атанас Петров: Китен е обречен на успех

10:52, 20 окт 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
- Г-н Петров, позволете ми най-напред да изкажа комплиментите си към Вашия прекрасен град. Вие като жител и кандидат за кмет на Китен за втори мандат с какво най-много се гордеете?

- Може би съм пристрастен, но за мен Китен е един от най-добрите български черноморски курорти. С какво най-много се гордея? Първо искам да кажа, че в Китен живеят много добри и гостоприемни хора. Градът ни е разположен в най-красивото кътче на нашето Черноморие. Имаме разкошни плажове, красива природа. Ние като администрация се стараем най-вече да подобряваме инфраструктурата, така че нашите туристи да се чувстват удобно и комфортно, да си прекарват приятно, а жителите на град Китен да имат по-добър живот.   

- Кое беше най-важно за Вас като кмет на този град през изминалия мандат? Кои проекти успяхте да реализирате и какво тепърва предстои?

- Когато започнах през 2011 г. Китен нямаше нито един проект с изключение на изграждането на  подхода към града. За щастие този проект се осъществи и в момента на всеки, който влиза в Китен, прави впечатление модерната визия.

В момента имаме готови проекти за над 16 млн. лв. Един от най-важните е приключването на брегоукрепването. Тази дейност е изпълнена частично през 1990 г. Предстои да се изгради една хубава крайбрежна алея, която ще бъде приятно място за разходка на нашите туристи. Готов е и проектът за реставрация на крепостната стена Урдовиза. Този обект съгласно протокол от комисия, назначена от министъра на културата, вече е паметник от национално значение. Всички ние разбираме, че това е голямо съкровище за нашия град, тъй като ще позволи в Китен да се развива и културно-исторически туризъм. Очакваме решение на МС, с което крепостната стена заедно с прилежащата територия от около 5 дка ще стане собственост на общината. Това ще ни даде възможност да искаме финансиране по различни програми. Реализираме проект за изграждане на спортна площадка с футболно игрище, паркинг, зали за тенис, съблекални с душове и открити фитнес уреди. Първият етап вече е завършен. Работим по проект за рекултивация на сметището, с което ще се подобри чистотата в града. Предстои саниране на детската градина, ремонти на детски площадки и др. Работим и по проект за свлачище в района на Кремиковци. Който и да бъде кмет през следващия мандат, той ще има готови проекти и ще има възможност да кандидатства при отваряне на новите европейски програми.

Кметът на кметството е само една малка брънка от цяла верига. Ефективността на работата зависи от решенията на Общинския съвет, възможностите за съфинансиране на проекти. Аз като кмет мога да правя предложения и да бъда достатъчно настойчив, за да се случват нещата в нашия град.

- Такива не малко са се случили вече. Видяхме красивия ви парк, новоасфалтираните улици...

- Така е, много неща са се случили, но още много предстоят. Ние спечелихме проект по ПУДООС, с който ремонтирахме парка, асфалтирахме съседните улици, стараем се да поддържаме инфраструктурата. През последните години асфалтирахме и разширихме улици, което позволява увеличаване на паркоместата. За съжаление паркирането на автомобили през лятото е сериозен проблем. В града няма подходящо място за изграждане на голям паркинг, градът ни не е проектиран по този начин. Нормално е да има проблеми. Моите съграждани с право негодуват понякога. Но когато едно населено място с 1000 постоянни жители лятото посреща 50 000 туристи, няма как да няма проблеми. Нашата работа е да ги сведем до минимум и да ги решаваме по-добре и по-бързо.

- Факт е, че Китен това лято беше пълен, нямаше свободни квартири, плажовете бяха пълни. Това очевидно показва, че Китен е сред предпочитаните курорти у нас.

- Така е. Сезонът тази година започна малко трудно, но в разгара на лятото квартири нямаше и Китен беше пълен. Градът ни години наред е сред най-търсените туристически дестинации. Ние работим много сериозно по отношение на рекламата. На 5 места в града има поставени видеокамери, което позволява от всяка точка на света да се види как изглежда градът, красивите ни плажове, хубавите неща, които се случват. Имаме свободни WiFi зони на двата плажа и в центъра. Китен получи златен приз за най-добра реклама на Черноморския туризъм от списание "Туризъм и отдих". Това беше една от основните ми цели и мисля, че до голяма степен успяхме, разбира се с подкрепата на Община Приморско и на ОбС.

- В града се случват интересни културни събития, което разнообразява престоя на туристите тук.

- От 4 години провеждаме международния фестивал "Атлиманска огърлица". Той е наша рожба и аз се гордея с него. Това беше заложено в програмата ми. Целта е да подпомогнем туризма и да популяризираме традициите и фолклора в нашия регион. Всяка година във фестивала участват над 1200 изпълнители от 11 държави. Много други фестивали се случват на територита на Китен - "Балкан Фолк Фест", "Еврофолк" и др.

- Ние, туристите от цяла България, идваме всяка година тук през лятото, но в Китен живеят хора през цялата година. Какво се опитвате да правите, за да направите живота на хората тук по-приятен, по-удобен и по-разнообразен?

- Всичко, което правим, е насочено към местното население. Подобряването на инфраструктурата прави живота на хората по-удобен и практичен. Рекламата на града също е от полза за тях, защото туризмът е основен поминък на хората. Общината развива много добра социална политика. Работим по отношение както на младото поколение, така и на по-възрастните. Имаме социален патронаж, безплатни детски градини. Стремежът ни е да облекчаваме живота на нашите съграждани и те да се радват, че градът се развива.

Китен е обречен на успех. Ние имаме прекрасна природа. Градът ни не е презастроен както повечето черноморски курорти, има много зеленина. Веднъж попитах един руски гражданин защо е решил да си купи апартамент в Китен. Той ми отговори, че в интернет погледнал картата от сателит и видял, че тук има най-много зеленина.

- Какво ви се иска да кажете на своите съграждани, които преди 4 години Ви се довериха, а сега отново идва момент да поискате тяхното доверие?

- Искам да благодаря на всички за подкрепата. Благодаря и на тези, които често ме критикуват. Има нужда и от това. Трябва да се посочат слабостите, за да се коригират. Когато има градивна опозиция, това е добре.

Аз излязох с една програма, която беше отворена. Много от планираните неща се случиха, други не, за което си има съответните причини. Затова пък реализирахме, които дори не бяхме планирали. За това, че работим в правилната посока, говори фактът, че  през 2014 г. Китен беше най-търсената дестинация - след нас бяха Созопол и Несебър. Убеден съм, че Китен ще продължи да се развива, и то с бързи темпове.