Иконно ателие за арт терапия посреща тежко болни в Бургас

07:34, 09 окт 15 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иконно ателие за арт терапия на онкоболни и страдащи от труднолечими заболявания отвори врати в Бургас. Идеята е да се популяризира каузата за подпомагане на тежко болни хора да не бъдат сами в борбата си за живот. Инициативата е на Стоян Христов, известен като Дякона. Ателието се намира на улица „Св. св Кирил и Методий” 60. То бе открито с водосвет и молебен, отслужен от отец Николай.

 „Видях с очите си как тези хора от ден на ден угасват. На тях им липсва вярата. В болниците няма психолози, с които да разговарят и споделят, липсват и занимания, с които да се ангажират. Те са отчаяни от това, че утре могат да загубят работата си, както и че всеки месец им трябват не малко средства за лечение. Точно това е причината да създам това ателие. То е направено, за да могат хората да се запознаят с изкуството на иконата, с вярата в Бога, защото когато вярваш в дадена сила, това ти дава кураж и най-вече спокойствие. Ателието е за тежко болни, за да могат да идват тук и извършват своята терапия, и така да се почувстват поне с един процент по-сигурни и по-вярващи”, разказа пред Topnovini.bg Стоян Христов.

Иконното ателие разполага с малка галерия, два работни къта за иконопис, работилничка за декупаж, сувенири и предмети с църковно и религиозно значение. Повечето от иконите в него са създадени от самия инициатор, но също така временно са ангажирани и трима онкоболни.

„Готови сме да приемем и други хора, както и всеки, който се интересува от нашата работа в областта на църковно-религиозните изкуства и традиции. Тук работят достойни хора, а не просяци", заяви още Стоян Христов.

В момента в ателието  се изработват няколко Проскинтарийни икони за храмове в Бургаска и Еленска духовни околии. Освен това се работи по проект за стенописи на Притвор на бургаска църква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама