61 души от Бургас са станали жертви на трафика на хора

16:23, 08 окт 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
61 бургазлии са станали жертви на трафика на хора от началото на тази година досега, от които 29 с цел сексуална експлоатация – сред тях 4 са непълнолетни, а с цел продажба на новородени – 32 лица. Това обяви днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева при посещението си в Бургас.

Кунева похвали действията на местната прокуратура и полиция, тъй като са показали сериозни успехи и повечето съдебни дела са завършили с осъдителни присъди. Броят на приключените дела е 7, същият е и този на осъдените лица. Петима души са осъдени за сексуална експлоатация, а двама – за продажба на бебета.

„Проблемът с трафика на хора е налице, но фактът, че сме го разпознали и че взимаме мерки, е много важен. Не можем да кажем, че това престъпление ще изчезне, затова трябва да сме готови да се борим с него. В последно време България беше обект на особено внимание по отношение на съществуващия трафик на хора и как ние се справяме институционално с това. Важно е да се каже, че такъв проблем има. Държавата има сили да се справи с него”, бе категорична Кунева.

Днес бе подписан и договорът между Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Бургас за безвъзмездното отдаване на два общински имота за жертвите на трафик. По рано Кунева е разгледала местата и увери, че условията в тях са добри.

„Тези жилища осигуряват последваща реинтеграция на жертвите и нормален живот. Целта е хората да са достатъчно спокойно, за да дават качествени показания. Наказването на виновните е нещо, с което трябва да се заемем все по-упорито и да доведем до край. Говоря за жертви на трафик на български граждани, не говоря за бежанци. Но през бежанския поток е възможно да се увеличи нивото на тази престъпност. Ако говорим за каналджийството, може тази уязвима група за трафик на хора да остане незабелязана, а това не трябва да го допускаме. Това е престъпление, за което Българската държава поема ангажимента с цялата си строгост да преследва”, каза Меглена Кунева.

Малко по-късно заместник министър-председателят се включи в кръгла маса, посветена на антикорупционните политики. На форума присъстваха представители на различни институции на централната и местната власт, академичните среди и бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама