Превръщат „Богориди” в пешеходната емблема на Бургас по идея на ГЕРБ

16:02, 06 окт 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Богориди” да се превърне в пешеходната емблема на град Бургас. Това цели амбициозен проект за реконструкция на централната градска улица, включително цялостна подмяна на подземната инфраструктура. Подробности за това разкриха трима кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ – арх. Димитър Георгиев, Георги Кузманов и Надежда Танева.

Проектът предвижда в пространството около Грамофона – едно от емблематичните места на Бургас, да бъде изграден кът за почивка с цветарници и морско водно огледало. Така мястото ще се превърне в атракция, където всеки един бургазлия или гост на града може да отпочине, да се среща с приятели или да проведе бизнес разговор в уютна обстановка.

В протежение на улицата ще се поставят метални перголи и клоцове с увивни растения, за да се подобри комфортът на преминаване. Настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица "Александровска" и отсечката "Александровска" - "Лермонтов". Ще се използват гранит, цветни конгломерати и мозайки. Красотата на улицата ще се подчертава от нощно маркировъчно осветление.

При кръстовището с ул. "Стефан Караджа", от фасадите на ъгловите сгради ще се оформи единно площадно пространство.

Помислено е и за безпроблемното преминаване от ул. „Богориди” към Морската градина. За целта е изготвен технически проект, който предлага тунелно преминаване за автомобили по бул. “Демокрация” – при входа на Морската градина. Тунелът ще има достатъчна височина и проводимост, за да се ползва от новите автобуси и тролейбуси на градския транспорт. Пешеходците ще влизат както и сега в Морската градина, но вече без да се оглеждат и притесняват за преминаващи автомобили.

„Всеки един, който обича Бургас, може да разкаже своите спомени, Грамофона да ги запише и след време да ги разкаже на останалите за всичко хубаво, което се е случило в този град. Бургас е хубав град и затова ние се опитваме и гласуваме проекти, които да го направят още по-красив за в бъдеще. Град, в който туристи да идват и да отнасят спомена за него в техните страни”, сподели арх. Димитър Георгиев.

Георги Кузманов каза, че ще съдейства изцяло за развитието на това емблематично място за Бургас, което е като символ на неговото детство. Надежда Танева добави, че цялостното обновление на ул. „Богориди” ще подобри градския климат за всеки един бургазлия и ще съдейства за развитието на туризма.

С изпълнението на проекта ул. „Богориди“ ще стане красива и функционална част от обновения ансамбъл "Александровска" - "Богориди" - Морска градина - Казиното - Моста - остров Света Анастасия. Това е и основният туристически и пешеходен маршрут на града - неговото лице пред посетителите от страната и чужбина и любимо място за разходка на бургазлии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама