Откриха обхода на Малко Търново за 1,6 милиона лева

17:19, 01 окт 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заедно с председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров откриха днес обходния път на Малко Търново. Инвестицията е за над 1,6 милиона лева, а обектът е по програма „Ново строителство” на АПИ. На мероприятието присъства и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Реализацията на проекта е започнала още през 2001 година. Днес вече трасето законно се въвежда в експлоатация точно така, както трябва да бъде направено – с издаването на разрешение за ползване. Министър Павлова определи пътя като изстрадан, точно поради факта, че са били нужни толкова години проектът да се реализира и връчи Акт 16 за пътя на инженер Лазаров.

В голяма степен отсечката е била завършена още през 2007 година, като от тогава е останал за довършване участък с дължина под 1 км, който е сложен и е изисквал усилена работа от страна на изпълнителя, като през същото време са отчуждавани имоти по трасето.

„Изразявам своите благодарности . Забравихме стария път и неудобствата по него. Сега вече ще пътуваме по една много по-хубава отсечка. Имахме препятствия и трудности през цялото време, но днес пътят е факт”, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Дължината на трасето е 0,7 км. Обектът е по програма „Ново строителство” на АПИ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. С изпълнението на обекта съществуващият обходен път на Малко Търново се свързва с път І-9 и трафикът от Бургас до ГКПП „Малко Търново“ вече ще преминава извън града. Изпълнител на строително-монтажните дейности на последния етап от обходния път е „Трейс Груп Холд” АД.

Предстои изготвянето на проект за възстановяването на 56-километровия участък Малко Търново – Царево, като ще се търсят възможности за неговото финансиране през следващите години. Това съобщи в заключение Лиляна Павлова.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров от своя страна заяви, че предстоят да се реализират още няколко проекта в област Бургас през следващата година. Той каза, че вече има избран изпълнител за възстановяването на моста над река Ропотамо. През 2016 г. се очаква да започне строежът на Айтоския проход. Проектът е заложен в Оперативна програма „Региони в растеж”. Ще продължи и удвояването на пътя Слънчев бряг – Бургас, в участъка между Поморие и Ахелой. В момента се прави препроектиране. В най-скоро време ще бъде обявена отново процедурата за избор на изпълнител на този проект.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама