Карл-Хайнц Паке: Германия се превръща в страна от имигранти като Америка

18:34, 30 сеп 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
Проф. д-р Карл-Хайнц Паке е заместник-председател на Борда на директорите на Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Преди това той е бил заместник-председател на германската либерална партия FDP в провинция Саксония-Анхалт, министър на финансите на провинцията и председател на парламентарната група на FDP в регионалния парламент.

Той има степен по икономика и специализации в различни образователни институции.

Как ще коментирате трансформацията на Виктор Орбан от либерал в това, което е сега?

За либерал това е тъжна история. - Как някой като Виктор Орбан, който се е борил срещу тоталитаризма до 1990, създаде политически движение, което изглежда постави сигурността и ксенофобията пред либерализма. Това са ценности, които просто не са либерални. Аз съм силно критичен към настоящите действия на Виктор Орбан, макар че в настоящата ситуация с бежанците, заливащи Унгария, трябва да разберем, че страната е в много трудно положение. Така че аз бих направил разграничение между общото му поведение и политическото му  движение и настоящото му поведение за справяне със ситуацията.

Аз лично смятам, че подобна криза трябва да се решава чрез взаимодействие, а той явно мисли, че трябва да се справя сам.

Като че ли той действително беше оставен да се оправя сам, след като Ангела Меркел практически покани всички.

Да, той каза, че това е германски проблем, но не е така. Това е европейски проблем. Германия има допълнителен „проблем“ - тя е в сравнително добро икономическо положение и е привлекателна цел за бежанците. Но по-добре да имаш такъв проблем, отколкото хората да смятат страната ти за непривлекателна.

Вие, като икономист, смятате ли, че хипотезата, че бежанците и мигрантите ще влеят свежа кръв в икономиката на застаряваща Германия, е осъществима на практика?

В историята на Германия е имало няколко големи прилива на имигранти. Първият е през 50-те години на миналия век, когато пристигат етническите германци от Източна Европа. Вторият е през 60-те години, когато идват турските гастарбайтери и третият е през 90-те години с бягащите от войните в бивша Югославия.

Имиграцията винаги има две страни. Когато имаш застаряващо население, имиграцията е важна добавка към намаляващата трудова сила и това е позитивно. Но има и друга страна. В краткосрочен план интегрирането на такъв голям брой хора не е лесно.

Но аз съм оптимист. Германия е много по-космополитна отпреди 40-50 години и ще се справи с интеграцията много по-добре, отколкото с имигрантие през 60-те години. Но това е огромна задача, въпреки че най-голямата миграция в Германия е била в началото на 50-те години.

Да, но те са били германци.

Така е, но въпреки това броят е бил огромен. Въпросът не е само в културните различия, а и в броя хора и способността на трудовия пазар да ги поеме.

Много от сегашните бежанци са добре образовани, други - не чак толкова. Ще почакаме и ще видим.

А икономическите мигранти?

В Германия ние правим разлика между тези, които идват от Сирия – бежанците, и тези, които идват от Западните Балкани. Очевидно има смес от пристигащи. Ние нямаме точна статистика кой от пристигащите какъв е.

Това не е ли проблем?

Проблем е. Това е проблем на нашето законодателство за предоставяне на убежище. Има страни, които са безопасни и където няма политически преследвания и това са страните от Западните Балкани. Затова те трябва да бъдат считани за безопасни страни и на идващите от тях не трябва да се дава хуманитарно убежище. Но като либерал смятам, че в дългосрочен план Германия се превръща в страна от имигранти като Америка. Аз обичам да говоря за Германия като за „Америка в Европа“. Германия ще трябва да приеме много хора в дългосрочен план. Тя е сравнително богата, сравнително на централно място и се превръща в сравнително космополитна държава. Всичко това предполага, че има нужда от рационално законодателство за имиграцията, според което хората могат да кандидатстват като имигранти, по подобие на Америка, Австралия и Канада, например.

Какво стана с така наречената „синя карта“ за квалифицирани специалисти от трети страни?

„Синята карта“ беше миниатюрна мярка по време, когато Германия не беше толкова привлекателна за специалисти, преди 10-ина години. Тогава хората не искаха да идват в Германия, а във Великобритания. Повечето източноевропейци отидоха във Великобритания и Ирландия. Но нещата се промениха и Германия отново стана привлекателна.

Аз съм за имиграцията, но не можеш просто да отвориш вратата. Това е напълно невъзможно, защото пристигат толкова много хора, че просто не можем да се справим. 

Нима Ангела Меркел не направи точно това? - Не отвори ли тя вратата на Германия?

Тя беше в много трудна ситуация. Това беше една хуманитарна маса от хора. Затова тя каза „Добре, нека тези вагони с хора дойдат, те и без това ще дойдат, но трябва да намерим общоевропейско решение.“ А това се оказва много трудно. Но ние трябва и ще намерим решение на проблема.

Изглежда, обаче, че в близко бъдеще този поток от хора няма да намалее, още по-малко да спре напълно. Как да го спрем?

Първо историята не се движи в права линия. Освен това идва зимата, а през зимата ще идват по-малко хора, но това е много краткотрайно решение.

Както каза и по време на дискусията Ханс ван Бален (евродепутат и вицепрезидент на партията Алианс на демократите и либералите в Европа (АЛДЕ)), на нас ни трябва защитата на външните граници на Европа. Трябва да затегнем охраната на Средиземно море. Първо защото хората в лодките рискуват живота си и ние не можем да гледаме как лодките потъват, защото тези престъпници, каналджиите, качват прекалено много хора в тях и те се давят. Това е ужасна хуманитарна трагедия и ние трябва да си пазим външните граници. Как ще го направим е съвсем отделен въпрос. Аз мисля, че унгарският метод не е правилен и има други методи. Трябва да помогнем на Гърция, Италия...

И на България.

И на България, заедно трябва да пазим външните граници и да си върнем контрола върху положението. И когато хората научат, че тези граници са добре охранявани, мисля, че потокът ще отслабне. Няма да спре напълно, но поне няма да е в такива мащаби, надявам се. И когато това стане, ще разпределим бежанците из Европа. Повечето ще отидат в Германия, Великобритания и Швеция, защото в момента са привлекателни. Много малко ще отидат в Източна Европа, затова и не разбирам позицията на Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, които толкова силно се съпротивляват на задължителните квоти за мигранти. Те и без това не искат да стоят в тези държави.

По силата на тези квоти България трябва да приеме около 2000 мигранти. Как според вас ще ги накараме да останат в България, след като те искат в Германия? - Дори тези, които пристигат в България, получават статут и продължават към Германия, или просто само минават.

Тази система с квотите ще бъде много трудноизпълнима. Дори в Германия мигрантите искат да идат в Хамбург, Франкфурт, Мюнхен и Берлин, а не в по-изостаналите и слабо населени части на Германия.

Но разпределението в Европа ще стане.

По-важното е да контролираме границите си. Тази година в Германия очакваме към 1 млн. мигранти, а това е просто прекалено много. Но ако успеем да намалим броя до такъв, с който можем да се справим, вече не е такъв проблем къде ще отидат.

Имаме нужда от сериозно количество добра воля в Европа, за да организираме логистиката по рационален начин и после да мислим какви са подходящите размери на квотите, с които можем да се справим.

Не мислите ли, че Европа отдавна трябваше да е направила всичко това и да се беше подготвила по-добре?

Разбира се, че трябваше да го е направила. Но така е в политиката. Аз го наричам патологично учене – първо трябва да се появи проблемът, за да бъде приет сериозно и от народа, и от политиците и после да му се търси решение. Ето например и евро-кризата. Първо трябваше да се случи проблемът, за да измислим начин да го решим и да създадем механизми, с които да се справим с него.

Не трябваше ли ЕС да бъде малко по-умен?

Успяхте ли да предвидите какво ще стане в Сирия? Знаехме, че има проблем близо до нас, но не знаехме, че ще стане такъв ужасен проблем и ще достигне до такива огромни размери в такъв кратък период. Аз лично не можах да го предвидя.

Но бежанците от Сирия тръгнаха още преди две-три години. Как така никой не предположи, че броят им ще нарасне?

Съгласен съм, че трябваше да се подготвим по-рано и да вземем мерки. Но практиката показва, че политиците често чакат прекалено дълго и става късно. Това е в човешката природа – затваряш си очите и се надяваш да се размине. Обществата си имат и други проблеми. Всички се бяха втренчили в еврото и всички говореха само за Гърция, а сега се появи друг проблем. Не че Гърция се оправи, но поне е малко по-добре, но сега имаме друг проблем.

Появи се шегата, че сега гърците си отмъщават на Германия и пращат всички бежанци там. Вие как ще го коментирате?

(Смее се.) Може и така да се каже, но това е по-скоро отмъщението на съдбата.

Какво да направят гърците в тази ситуация? - По островите пристигат десетки хиляди бежанци, които не искат да стоят в страна с 25% безработица.