Пламен Димитров в Бургас: Дошло е време разделно – няма ли пари, няма и хора

11:31, 12 сеп 15 / Политика 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Работата на финансовия министър е да стиска парите и да казва, че няма. А нашият ангажимент е да го убедим, че трябва да има. Защото иначе няма хора. Това е, всички твърдим – вече няма хора. Нито на пазара на труда, нито никъде. И това, защото няма пари. Стигаме дотам, че хора с по две висши образования, с по два езика получават заплата между 390 и 420 лв. Е как тогава искаме да има хора?”

Тези думи принадлежат на президента на КНСБ Пламен Димитров и бяха изречени на среща в Морското казино с кандидатите за кметове и за общински съветници в Бургас. Във форума се включиха представители на парламентарно представените партии: ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и ДПС.  

Според Димитров с това финансиране в момента няма как държавата да функционира нормално и не могат да се задържат българите в родината си.

Според данните на КНСБ, от началото кризата през 2009 г. устойчиво всяка година между 50 и 70 хил. българи трайно имигрират от страната. Това са предимно млади, образовани, знаещи хора. И те не отиват да се учат, за да се завърнат със знания и умения, които да приложат тук. Заради това демографията става драматична и социалните системи стават невъзможни за връзване, каквато и пенсионна система и реформа да се направи.

Резултатите от направена анкета сред завършващите средно образование у нас ясно сочат нагласите на гимназистите. Две трети от общо 64 000 ученици, които са завършили през тази година, заявяват готовност за смяна на местоживеенето си – от селото към града, от там в областния град, от там към София и от столицата – към чужбина. 20 % от абитуриентите са заявили готовност незабавно да заминат в странство, като този процент е особено голям при отличниците, които искат да напуснат сами, а не със семействата си. И това са хора, които се очаква да запълнят пазара на труда у нас и да вдигнат производителността и качеството на живота.

„Камбаната бие, че е дошло време разделно. Фактите, които споменах, няма как да не ударят главите на всички ни, в това число и на тези, които казват, че са политици и претендират за някаква власт. Няма какво от тук нататък да си говорим приказки за клишета, за идеологеми, лява ли било, дясно ли било, средно ли било – това няма никакво значение. Ние искаме да накараме политиците да започнат да мислят в тази посока. Да спрем с всичко компромати, черни пиари и всякакви други щуротии, които 25 години ни занимават преди и по време на избори, и да погледнем в очите това, което ни се случва”, заяви Пламен Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама