100 души в Бургаско са дерегистрирани преди изборите

14:46, 03 сеп 15 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 100 души са дерегистрирани в област Бургас месец и половина преди изборите на 25 октомври. Това стана ясно след редица проверки, участие в които са взели експерти от Областна администрация Бургас, съобщиха от там.

В рамките на два месеца служители от различни ведомства са инспектирали над 18 800 адресни регистрации на територията на всички общини в областта. По постоянен адрес броят на дерегистрираните лица е минимален в сравнение с тези по настоящ такъв – 2-ма души, съответно в общините Сунгурларе и Камено. Заличените в избирателните списъци по настоящ адрес в община Несебър са 41, по 16 в Карнобат и Малко Търново, 12 в Средец, 9 в Поморие и по един в общините Айтос, Камено, Сунгурларе и Приморско.

Дерегистрираните лица запазват правото си на глас, но по предходна регистрация, а не в съответното населено място, от чийто списъци са били заличени след констатирани нарушения.

Сред основните нарушения, които са установили длъжностните лица, са липса на съгласие от страна на собствениците на имоти, на чиито адреси са направени адресните регистрации, както и липса на документи за собственост от други лица, които не са в родствена връзка с регистрираните, каквото е изискването по Закона за гражданската регистрация.

Това е втората от масовите проверки, които стартираха по инициатива на областния управител Вълчо Чолаков още през юни тази година. Тогава със Заповед на губернатора бяха проверени отново всички общини, като компетентните институции са съставили актове за административни нарушения на длъжностни лица, които не са спазили стриктно процедурите по регистрация. Глоби са наложени в Обзор, Свети Влас, Тънково и Оризаре.

„Настоящите проверки трябва да ограничат лошите практики свързани с регистрацията на адрес в друго населено място, които наблюдаваме основно преди избори. Убеден съм, че засиленият и системен контрол ще има положителен ефект върху работата на длъжностните лица, осъществяващи приемането и обработката на документите за регистрация. Въпреки че Областната администрация за първи път извършва такава инспекция, наредил съм тя да стане постоянна, а не само в месеците преди предстоящ вот“, коментира областният управител Вълчо Чолаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама