Неправилното паркиране около бургаските училища – опасност № 1 за най-малките

14:33, 03 сеп 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправилното паркиране около училищата от страна на родителите и високата концентрация на автомобили в началото и края на деня е основен проблем за безопасността на най-малките. Това намалява видимостта при пресичане, затруднява движението и създава предпоставки за инциденти.

Констатацията беше направена по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението, ръководено от зам. областния управител Владимир Крумов. На него бяха обсъдени мерките, които институциите предприемат за осигуряване пътната безопасност на учениците през новата учебна година.

В тази връзка Крумов предложи да се проведе разговор с директорите на училища, които по време на родителските срещи да призоват за паркиране по начин, който да не пречи на нормалния трафик и пресичане в района на учебните заведения.                           

„Дежурни учители с необходимите отличителни знаци биха могли да посрещат  децата за началото на учебния ден и да осигуряват бързото и безопасно придвижване от улицата до класните стаи“- допълни още той. От Инспектората по образование ще дадат писмени инструкции и разпореждания до всички училища за безопасен път от вкъщи до училище и обратнo.  

Проверка на всички училищни автобуси, полицейско присъствие, подновяване на пътните маркировки, преглед на оградните и осветителни съоръжения са част от мерките, които се взимат във връзка с 15 септември.

Началникът на сектор „Пътна полиция” Иван Ишкиев направи кратък отчет за безопасността по пътищата в областта. Според статистиката, която изнесе, през 2014 година в Бургаско са настъпили 298 тежки катастрофи, при които са загинали 35 души. Отчита се спад в броя на жертвите и ранените при катастрофи към м. август 2015 г., но въпреки това процентът на пътните произшествия остава висок. От полицията обсъждат нови мерки, с които да намалят  негативните тенденции. В същото време продължава изграждането на изкуствени неравности и поставянето на видеонаблюдение на местата с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама