Девет процента спад на пътниците отчитат от бургаския аеропорт, най-много са руснаците

13:26, 03 сеп 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спад от 9 % на пътникопотока през това лято отчитат от Летище Бургас спрямо миналата година. Това все пак е малко по-добре, отколкото се е очаквало в началото на сезона, каза пред журналисти директорът на аеропорта Георги Чипилски. Лятото е започнало трудно и това намаление на пътниците през месец май впоследствие донякъде е компенсирано. Така в средата на август посещенията са били вече на нивото от 2014 г. За това е спомогнало хубавото слънчево време, което според думите на Чипилски той не е виждал от много лета.

Пазарите остават същите както и предните сезони – първенци по посещения са руснаците, следвани от туристите от Великобритания и Германия. Спадът на пътниците от Русия до момента е 24 %, германците са с 12 % по-малко. Ръст има на туристите от Израел – 25 %, от Полша – 22 %, Чехия – 11 %, както и от Великобритания с 4,5 %.

Чипилски добави, че спадът от Русия е започнал да намалява през последния месец. Броят на полетите от там се е завишил сериозно и трудно се намират билети за полети до Русия в момента. Няма нови дестинации, до които до момента да не са изпълнявани полети от и до Летище Бургас. Целогодишни полети има до Лондон и Москва. За момента няма проявен интерес от туроператори за нови линии през зимата. Но въпреки това от аеропорта инвестират в това да се създадат всички условия за такъв трафик и сега топката е в ръцете на туристическия бранш, който трябва да направи така, че да се създаде още по-голям интерес за пътувания към България.

За разлика от пътническия през тази година повишение има при карго трафика. На летището кацат супермодерни самолети като Боинг 747 и 747-800 и в тази посока нещата се развиват добре.

Нововъведения има по отношение на сигурността. От първи септември пътниците на летището се проверяват с т.нар. експлозив трейс детектори, които откриват евентуални бомби, скрити у пасажерите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама