Каракачански кучета ще борят вълците в Странджа

07:40, 03 сеп 15 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четиринайсет двойки елитни кучета – пастири, дари дирекцията на ПП „Странджа” на животновъди, които отглеждат своите стада на територията на парка, съобщиха от дирекцията. Палетата са от автентичната порода „каракачанско куче“ и са от най-добрия в страната развъдник на породата. Те пристигнаха на своята нова месторабота от Пирин и въобще не се противиха, че са на ново място.

Палетата са на възраст 4-5 месеца – 7 мъжки и 7 женски, и са съчетани в двойки от възможно най-далечни родители. Целта е в бъдеще да бъдат създадени поколения, които да подпомогнат развъждането на каракачанското куче в Странджа. Всички кученца са с необходимите ваксини, обезпаразитени и чипирани. В първата седмица новите пастири ще свикват със стопаните си и със стоката. След това те могат да бъдат пуснати със стадата, които пасат в планината.

През последните години в Странджа са погубени десетки селскостопански животни, сред тях овце, кози, жребчета, малачета, теленца. Само преди десетина дни в района на с. Близнак вълчица уби 17 овце и 4 кози.

Не случайно ръководството на ПП „Странджа” избра да подари на стопаните с големи стада именно кучета от тази порода. Каракачанското куче е една от най-древните породи в Европа, с хилядолетна история и консервативно селекциониран генотип. То е потомък на пастирски кучета на траки и прабългари. Номадите каракачани, които са считани за потомци на древните траки, доскоро пасяха многобройните си стада през лятото по българските планини, а през зимата в Беломорска Тракия и по Южното Черноморие. Благодарение на силно консервативните им животновъдни традиции те са съхранили в чист тип най-старите форми домашни животни в Югоизточна Европа – каракачанската цекелска овца, каракачанския кон и каракачанското куче.

Каракачанското куче е с едър ръст и мощна физика, с компактни пропорции. То има голяма глава, обемна муцуна, масивни крайници. Те са интелигентни и съобразителни, с независим, самоуверен характер и вродена злоба към хищниците. Каракачанското куче има контрастна украска и е готово да защитава своето стадо с бързина и експозивност. Това куче винаги се бие с хищниците с цел победа. Специалистите кинолози твърдят, че са необходими минимум две кучета на стадо, като винаги едното от тях трябва да е женска.

Елитните кучета са закупени с цел предотвратяване на конфликта между хората и хищниците, породен от щетите, които тези видове нанасят на домашните животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама