Журналистите повече от протестиращите срещу високите цени на горивата в Бургас

20:26, 01 сеп 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В пълен фарс се превърна днешният протест срещу високите цени на горивата край Бургас. Точно в 18:00 часа под магистралата край Българово журналистите, дошли да отразят събитието, се оказаха в пъти повече от протестиращите. Не стига това, ами полицаи и паяци бяха завардили всеки ъгъл, така сякаш ще се готви недай си Боже атентат. Униформените иначе вежливо приканваха шофьорите да напускат мястото, тъй като нямали разрешение за провеждане на протест.

Един от малкото, който успя все пак да упражни някаква форма на протест бе Мартин Пенчев. Младият мъж определено бе разочароваран да разбере, че е първият протестър днес и буквално изризна с думите: „Така като гледам май българският манталитет отново е надделял. Къде са всички, явно са си сипали по една ракия пред компютъра и всичко е шест. Обаче в шест без десет днес на разклона за Българово няма никой. Явно аз съм най-големият балък, нямам идея“.

Другият парадокс бе, че Мартин всъщност се оказа от София. Софиянец да ти направи протест в Бургас, е това ако не е късмет! Мъжът обясни обаче, че от няколко години живее и развива бизнес в морския град. На въпрос какво все пак го е довело да протестира днес Мартин отговори, че работата му е свързана с много пътувания в различни държави и цените на горивата, и най-вече тяхното качество, го касаят пряко. „Имам известен брой автомобили и най-честите проблеми, които срещам са именно заради примесите, които се слагат в горивата тук. Освен това не може една кола в България да ти харчи 10 на 100, а като отидеш до съседна Румъния разходът да пада на 8 на 100. А за цената просто не искам да коментирам“, отговори лаконично мъжът.

Бизнесменът не скри, че е потресен от ситуацията в държавата и това, което се случва пред очите му днес никак не го изненадва. Убеждава се за пореден път в това, че за съжаление на едни и може би за щастие на други в България липсва гражданско общество. „В София пред парламента сигурно ще се съберат повече хора, но София не е България. Там живеят едва два милиона от цялото население в страната, другите къде са? Българите сме много силни на думи, но слаби на дела и това не е от днес, а още от времето на героя на Алеко Константинов – Бай Ганьо.

Според Мартин всички проверки на бензиностанции през последните няколко седмици са само прах в очите и нищо повече. „Провериха 100 хил. бензиностанции, затвориха 86 колонки, хората си платиха по 200 лева глоба и газ. В Бургас всяка вечер например „Кроношпан“ ни облъчва с всякакви цветни димове, имаме направо дъга нощно време. Хората обаче си плащат глобите и продължават да работят. С „Лукойл Нефтохим“ положението е абсолютно същото“.

На тръгване Мартин шеговито подхвърли към насъбралите се и търсещи все пак някаква новина журналисти репликата: „Сигурно всички ние сме объркали мястото на протеста и може би някъде другаде сега недоволството си показват над 20 хил. души с надути клаксони“. Ентусиатът обаче не се беше объркал нито пък ние.

Към края на протеста все пак дойдоха малко повече от 10-ина коли, които обаче бяха паркирали встрани и съвсем не успяха да блокират магистралата, каквато беше първоначалната идея. Хората изпушиха по една цигара, поприказваха си и се разотидоха. И както се казва всяко чудо за три дни, а в този случай за 30 минути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама