Оставиха в ареста разследвания за банковия обир в Айтос

18:00, 27 авг 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Бургас не уважи искането на Христо Колев за изменение на наложената му мярка за неотклонение и го остави в ареста, съобщиха от пресцентъра на Темида. Той

Той е разследван по обвинение за това, че на 19-ти май тази година, от клон на банка „Уникредит Булбанк“ АД в Айтос в съучастие като съизвършител с друго лице, отнел голяма парична сума в размер на 55 293, 89 лева.

Според повдигнатото обвинение при извършването на грабежа двамата мъже са били въоръжени с огнестрелно оръжие и Христов е заплашил живота на хората намиращи се в банката, като е произвел изстрел. Извършеното деяние е тежко умишлено посегателство по глава пета, раздел ІІ от Наказателния кодекс. 

На 17.07.2015 г. Окръжен съд Бургас взе спрямо него най-тежката мярка за процесуална принуда задържане под стража. На 23.07.2015 г. Бургаският апелативен съд потвърди определението на първоинстанционния съд.

Днес Колев и защитниците му поискаха мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – подписка, парична гаранция или домашен арест. Аргументите им за това бяха, че не съществува опасност Колев да се укрие или да извърши друго престъпление. Според тях липсват доказателства по делото, че именно техният подзащитен е участвал в извършването на престъплението. Действително Колев е направил самопризнания, които дал след употреба на наркотици и под натиск, но обоснованото предположение за авторство на деянието не може да се изгради само въз основа на тях. Те посочиха, че органите на досъдебното производство не са извършили необходимите процесуално-следствени действия спрямо него от момента на задържането му, не са уважени и техните молби за провеждане на такива, които да потвърдят неговата невинност и по случая няма развитие. Дори алибито дадено от Колев пред съда при първоначално определената му мярка, че в деня на грабежа той е бил в къщата на родителите си, не е проверено по надлежния ред. Те помолиха съда за изменение на наложената мярка, за да не бъде Колев, който е млад и с чисто съдебно минало в ареста сред криминално проявени хора с престъпни навици.

Самият Колев заяви, че е напълно невинен, не е бягал, не се е укривал и ще бъде на разположение на разследващите органи, ако мярката му бъде изменена.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като посочи, че в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, обосноваващи предположението, че именно обвиняемият е автор на деянието, в извършването на което е обвинен и защитниците не представят други, които да мотивират различен извод от този. Престъплението, за което е привлечен да отговаря Христов е с висока степен на обществена опасност и за него закона предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Прокурорът обърна внимание, че тежестта на предвиденото за него наказание е предпоставка да бъде реална опасността обвиняемият да се укрие с цел да осуети наказателното преследване и да извърши други престъпления, за да прикрие участието си в това посегателство.

Окръжен съд Бургас като взе предвид направеното искане, събраните по делото доказателства и изразените от страните доводи, прецени, че може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е обвиняем Колев. То е с изключително висока степен на обществена опасност и няма представени нови доказателства и обстоятелства, които да налагат изменение на мярката и отхвърли искането. Съдът посочи, че останалите мерки за неотклонение не са адекватни спрямо тежестта на повдигнатото му обвинение.

В случай че определението бъде обжалвано  въззивната жалба ще бъде разгледана от Апелативен съд Бургас на 3.09.2015 г. от 14.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама