Премиерът Бойко Борисов откри трафик кулата за 20 млн. лв. в Бургас

15:09, 08 авг 15 / Политика 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трафик кулата в Бургас ще помага в борбата срещу корабите, извършващи контрабанда. Това каза на официалното откриване на бреговия център премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят дойде в морския град по повод церемонията. Той беше придружен от министъра на транспорта Ивайло Московски, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, както и от кмета на Бургас Димитър Николов.

Многофункционалното съоръжение, което е на стойност 20 млн. лв., ще следи за движението и състоянието на корабите по електронен път. Това ще помогне в борбата с контрабандата на гориво.

 „Когато корабите влизат в морето, застават един до друг и си прехвърлят гориво. Сега това ще се види на радара и ще се подаде сигнал до гранична полиция, митница и др. А те веднага ще отидат на място да проверят. Имаме директна комуникация. Сигналът оттук отива и се препроверява от други звена”, обясни Бойко Борисов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че със системата за наблюдение ще се постигне по-добър контрол на състоянието и движението на корабите. Това ще помогне за избягване на аварии, сблъскване, засядане и замърсяване на околната среда и ще улесни комуникациите между службите.

След официалната церемония гостите се запознаха подробно с начина на работа, която ще се извършва в центъра.

Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието. Той е проектиран и изпълнен така, че да бъдат взаимнозаменяеми и при необходимост всеки от тях да може да поеме функциите на другия. В рамките на проекта се създава още Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още „едно гише“. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник. Данните, които събират пристанищните власти, ИА „Морска администрация“, „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и санитарните служби, вече ще се въвеждат по електронен път. По този начин заинтересованите институции и бизнеса, ще могат да използват наличната информация. Това ще улесни компаниите, при планиране на посещенията на корабите в пристанищата и товаро-разтоварните дейности в тях.

Трафик кулата се изгражда в рамките на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове“ (VTMIS), финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра в Бургас и Варна струва около 4 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама