Образование и бизнес ще вървят ръка за ръка в Бургас

12:03, 04 авг 15 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургас ще бъде въведен специален модел на обучение в професионалните училища, съобразен със съвременните нужди на образованието и бизнеса, съобщиха от Общината. За това са се разбрали вчера кметът Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Първата стъпка е всички изброени заинтересовани страни да подпишат меморандум за сътрудничество, който ще бъде представен в МОН. Въз основа на този документ министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди - кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата. След нейното одобряване моделът ще бъде приложен на практика в Бургас.

"Скъсана е връзката между училищата и бизнеса, а образователните ни програми са остарели. Затова не бива да се бавим. Трябва още сега да направим промяната смело, защото тя е от полза и за младите хора, и за бизнеса. Бургас е готов, така че да действаме", заяви кметът Николов по време на срещата. Предложението за реформата е негово и е провокирано от успешната Бургаско - Баварска програма, при която наши ученици от последните класове на средното образование едновременно учат и работят в Германия, а след това реализацията им по специалността там или тук е 100 %.

"Впечатлен съм от това, което се прави в Бургас за образованието. Вярвам, че при вас моделът "Учене чрез работа" ще проработи успешно", каза от своя страна министър Танев.

В Бургас има 11 професионални училища. За съжаление, материалът в учебниците по специалните предмети не е променян от години, учебните планове също. Въпреки това интересът към професионалните училища през  последните години бележи лек растеж.

Промяната ще помогне на Бургас да бъде адекватен на съвременните изисквания на пазара на труда. Благодарение на нея градът ще знае какво търси бизнесът и ще произвежда квалифицирани кадри, които да намират бърза реализация тук. Самите предприемачи ще могат да планират инвестициите си в града, знаейки на каква работна ръка могат да разчитат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама