Чудотворната икона на Богородица пристигна в Бургас (снимки)

18:23, 01 авг 15 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националния исторически музей, пристигна в Бургас при засилени мерки за сигурност. Точно в 16:30 часа тя бе внесена от бургаския духовник отец Емилиян в църквата „Николай  Мирликийски Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“ пред погледа на десетки миряни. Специално за събитието пристигна и сливенският митрополит Иоаникий.

За да се поклонят пред чудодейната икона дойдоха още директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, както и бургаският градоначалник Димитър Николов, придружаван от общинския съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев.

Малко след внасянето на иконата в православния храм служителите от бургаското духовенство отслужиха литургия. Всички миряни имаха възможност да целунат иконата за здраве и благоденствие, като едни от първите сторили това бяха кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Впечатление направи, че и двамата пуснаха в дарителска кутия пликове с пари за довършването на храма.

Според вярванията иконата на Пресвета Богородица цери от всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се.

Преди време при реставрацията на впечатляващия реликварий, изработен от висока проба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации, са  открити чудотворни мощи на 4 известни светци. От надписа става ясно, че малките свети частици са на  Св. Параскева – Петка,  Св. Панталеймон,  Св. Харалампий и  Св. Дионисий – Манастир Косиница.

Уникалният реликварий е изработен от талантливия йеромонах Серафим и е завършен на 25 март 1821 година. През годините той е бил скрит в секретен архив, защото според условията на Ньойския договор е гръцка собственост, която трябва да бъде върната обратно на Кралство Гърция.

През 1917 г. политикът, а по-късно и изтъкнат археолог Богдан Филов, заедно с други разузнавачи, правят посещение в Гърция в манастира „Св. Богородица Косиница“. Тогава донася от Светата обител в България църковна утвар и реликварий с чудотворни мощи.

Инициативата по идването на иконата е във връзка с набирането на средства за довършването на храмовия комплекс в „Меден рудник“. Идеята е на директора на НИМ проф. Божидар Димитров.

Православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния ѝ образ и на Празничната Утрення, навръх един от най- големите християнски празници Успение Богородично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама