Десетки на протест срещу кмета на Созопол и застрояването на „Алепу“ (снимки)

14:49, 01 авг 15 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 души се събраха днес на протест пред сградата на Община Созопол, за да изразят недоволството си срещу кмета Панайот Рейзи. Протестното събитие „Да спасим плажа в Алепу“ бе организирано в социалните мрежи още преди няколко дни по повод решението на кмета на Общината да затвори пътя към „Шофьорския плаж“.

Протестиращите носеха със себе си табели и трансперанти с различни лозунги, уличаващи градоначалника в престъпни схеми по отношение на един от малкото девствени плажове по Черноморието – този в местността Алепу. Нетипично за протест, викове и скандирания нямаше, но саморъчно направените плакати говореха сами по себе си: „Плажът е на всички“, „Морето е и за мен“, „Дивакувам и се гордея с това, не ми се плува до торби с л*йна“. Хората бяха категорични, че в казуса трябва да се намеси прокуратурата.

Както преди дни, така и днес граждани, еколози и свободно къмпингуващи се обединиха около мнението, че пътят между вилните селища „Дюни“ и „Свети Тома“ се затваря с цел строеж и обслужване на частни интереси, въпреки уверенията на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, че на мястото няма да се лее бетон.

„Естестено, че не вярваме на кмета Рейзи – това е гъбарят, който уби кошутата“, категорична бе Мариета Боева. Жената бе дошла на днешния протест, за да поиска само едно – децата ѝ да се радват на красиви, чисти и небетонирани плажове, така както го е правила тя на техните години.

„Това се казва сега от отделни хора, но това не означава, че няма да има застрояване. Неведнъж наши управници са казвали, че нещо няма да се случи, но то става факт впоследствие. Ние имаме достатъчно надеждни източници на информация, за да знаем, че това строителство на "Алепу", част от защитената местност Ропотамо, ще се случи. В сайта на фирма „Алепу Вилидж“ е посочено, че тези имоти ще бъдат продадени. Дали сега или по-късно няма никакво значение, каза за Topnovini.bg общественикът Виктор Димчев.

По време на протеста Димчев повдигна и горещата тема за проверките, предприети от държавни институции през последната седмица, срещу къмпингуващи по цялото Черноморие. За него в основата им стояли отново нечисти сделки и интереси.

„В момента тече кампания срещу къмпингуващите. Това е част от тази поръчкова война. Има една организация, която се казва "Българско Черноморие". Тя преследва къмпингуващи, информира държавни органи, използва различни политически връзки, за да активизира проверяващите, на които всъщност това им е работата“, допълни още Димчев.

На въпрос от страна на Topnovini.bg защо кметът Рейзи не е поканен на протеста, природозащитниците твърдо завиха, че няма смисъл, тъй като на няколко пъти диалогът между тях и градоначалника се провалял. Нарушението от негова страна по отношение затварянето на пътя било повече от явно. Дали е тук или не - не променяло фактите.

„Налично е намерение за застрояване в района, където беше бариерата, поставена от Рейзи. Ние имаме документи за това. Преди време „Свети Тома“ беше нелегално застроено. Жалко, че жителите на Созопол не са достатъчно активни, за да решат тези проблеми. В случая ние сме тук, за да помогнем и на тях. Аз например като идвам в Созопол се чувствам ограбен. Всички ние имаме права като български граждани, защото плажната ивица по конституция е свободна за всички нас. Ние искаме от гражданите на Созопол да спрат да избират за кмет този човек Панайот Рейзи. А това, което искаме от прокуратурата е да започне да разследва нещата, които се случват в Общини като Несебър и Созопол“, заяви Борислав Сандов от ПП „Зелените“. Той подчерта, че присъства на митинга днес не като политическо лице, а като гражданин, чиито интереси са накърнени.

„По наша информацията това, което ще се строи на „Алепу“ ще се простира на цели 310 декара площ. То ще бъде в пъти по-голямо от градежа на „Свети Тома“, сподели пък друг от протестиращите - Атанас Русев от „Да запазим Корал“.

Към края на митинга една част от гражданите се заканиха, че ако не бъдат чути, ще продължат да се борят срещу застрояването на българското Черноморие с всички законови норми.

Припомняме, че преди няколко дни премиерът Бойко Борисов се намеси с кардинално решение по казуса с „Шофьорския плаж“. Във фейсбук профила си министър-председателят публикува, че е разговарял с кмета на Созопол Панайот Рейзи да махне оградата от стария път между вилните селища „Дюни“ и „Свети Тома“.

По повод скандала кметът на Созопол заяви, че е решил да блокира движението по стария път, защото: „Плажът бил завзет от „нелегално къмпиращи“ върху дюните, които цапали и си били построили тоалетни от „басма и камъш“.

Малко след това граждани организираха във „Фейсбук“ протест под надслов #FreeAlepu.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама