Останки на двама души и на цял овен са открити на остров Св. Иван

15:14, 31 юли 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Останки от двама души и скелет на цял овен е намерил археологът Казимир Попконстантинов в откритата по-рано този месец гробница на остров Свети Иван край Созопол. Предполага се, че едното тяло е на Тома, който е пренесъл частици от мощите на Йоан Предтеча на острова. Вероятно самият той е пожелал да бъде погребан на същото място. А другото тяло най-вероятно е на висше духовно лице, което е основало манастира и в знак на благодарност монасите са изградили за него тази гробница.

Подобни примери за положени в гробници основоположници на манастира има в Палестина, а някои от тях са канонизирани за светци.

Попконстантинов определи находката като „бижу” поради две причини. Първо, защото като начин на изграждане няма паралел сред стотиците гробници в България, датиращи от същия период – началото на 5-и век след Христа. Второ, няма друг случай на намерен погребан овен в самата гробница, независимо от това дали е манастирска, или не. В християнската традиция досега не е откривано жертвено животно в гроб, в качеството му да служи като храна за мъртвеца в отвъдния свят. В случая чрез полагането на целия овен при двата трупа монасите са молели да не се случват бедствия като това, което е довело до разрушаването на част от гробницата.

В следващите дни на остров Свети Иван ще пристигне антропологът от БАН Виктория Русева. Тя ще изследва останките и ще определи кога са починали погребаните, тяхната възраст и пол, а ако е възможно, дори народността му.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама