Царево се потапя в царството на мановия мед

14:53, 28 юли 15 / Любопитно 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За поредна година Царево ще се потопи в царството на мановия мед. Фестивалът„Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе от 1 до 10 август, съобщиха от Общината. Официалното откриване е предвидено за 10:00 ч. в центъра на морското градче.

Изложението се провежда всяка година. Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Събитието ще продължи до 10 август.

Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се добива с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед. Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.

На събитието се очаква да присъства министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама