Чудодейна икона пристига в Бургас под строга охрана

14:20, 28 юли 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранявана в трезора на Националния исторически музей ще дойде в Бургас на 1 август, съобщиха от Общината. Светинята ще пристигне в морския град  при засилени мерки за сигурност и ще бъде поставена за поклонение в църквата „Николай  Мирликийски Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“.

Цели две седмици православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния ѝ образ. Иконата ще бъде тържествено посрещната в града от 16.30 часа в събота /1 август/.

Навръх един от най- големите християнски празници Успение Богородично или Голяма Богородица, иконата ще бъде поставена в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ за Празничната Утрення в 08:00 часа и за Светата Божествена Литургия в 09:00 часа. Точно в 11:00 часа иконата ще бъде изнесена от храма за литийно шествие около комплекса.

Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица цери от всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се. Пред нея могат да се поклонят и помолят, както мъже, така и жени.

Инициативата е във връзка с набирането на средства за довършването на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и храмовия комплекс. Идеята е на директора на НИМ проф. Божидар Димитров и се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий, които ще присъстват на посрещането на иконата.

Преди време при реставрацията на впечатляващия реликварий, изработен от висока проба злато и сребро, декориран с изкусни инкрустации, който е бил част от секретния фонд на НИМ до 1992, са  открити чудотворни мощи на 4 известни светци.

От надписа става ясно, че малките свети частици са на  Св. Параскева – Петка,  Св. Панталеймон,  Св. Харалампий и  Св. Дионисий – Манастир Косиница.

Уникалният реликварий е изработен от талантливия йеромонах Серафим и е завършен на 25 март 1821 година. През годините той е бил скрит в секретен архив, защото според условията на Ньойския договор е гръцка собственост, която трябва да бъде върната обратно на Кралство Гърция.

През далечната 1917 г. политикът, а по-късно и изтъкнат археолог Богдан Филов, заедно с други разузнавачи, правят посещение в Гърция в манастира „Св. Богородица Косиница“.Манастирът бил основан през Средновековието от българи. Проф. Богдан Филов донася от Светата обител в България църковна утвар и реликварий с чудотворни мощи.

Понеже светините са пренесени нелегално у нас, те били скрити и не е имало гласност за тяхното съществуване. През 1964 г. НРБ сключва договор с Гърция, според който подобни ценности остават като българска собственост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама