Стажанти спасяват животи без пари в МБАЛ-Бургас

13:58, 28 юли 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти  по медицина се трудят безвъзмездно в МБАЛ Бургас вече трета година, съобщиха от здравното заведение. Вместо по дискотеките, петокурсниците Димитър Казаков и Дамян Иванов дежурят в Спешното отделение. Всяка минута от свободното си време те помагат на лекарите и медицинските сестри - в събота и неделя, през нощта и по време на ваканциите. Те са изключително скромни и съвестни, хвалят ги колегите им от отделението.

„Двете момчета са невероятни. Това, което правят, далеч надхвърля задължителния им стаж. Вече три години те работят наравно с нас, при това без заплащане. Постоянно имаме недостиг на персонал и особено през лятото помощта им е неоценима. Дават нощни смени и са пълноценна част от екипа. Искат да се учат, имат нагласа за екипна работа. Ще станат добри лекари и постоянно ги агитирам да останат в Бургас“, казва началникът на отделението д-р Лилия Линкова.

Димитър Казаков и Дамян Иванов са почти лекари – вече са завършили пети курс в Медицински университет Варна. Признават, че искат да се научат – затова всеки час практика, особено в спешната медицина, им е от полза. Димитър Казаков е потомствен медик – дядо му д-р Димитър Смилков е един от най-уважаваните бургаски анестезиолози.  „В Спешното ми харесва, защото тук е натоварено и интересно. Искам да съм подготвен, защото като завърша и започна работа, пациентите ще очакват да им помогна. Още не знам какво да специализирам – реанимация или спешна медицина“, колебае се Димитър Казаков.

В Спешното отделение на МБАЛ Бургас, подобно и на други болници в страната, има свободни места за лекари. Въпреки доброто заплащане, кандидати липсват. Основната причина е голямата натовареност. В летния сезон на ден през Спешното преминават средно между 30 и 60 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама