„Бъдеще за Черноморец“: Зрее идеята за създаване на нов отбор

12:27, 28 юли 15 / Спорт 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на сдружение „Бъдеще за Черноморец“ работят усилено по идеята за създаване на нов футболен клуб, който ще носи същото име. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция по повод спасяването на тима.

„Сдружението има няколко варианта, в които да продължи своите действия. Първият вариант е то да бъде замразено до изясняване на казуса около стадион „Черноморец“, защото без база не може да се развива футбол. На второ място зрее идеята да създадем още един футболен клуб, който да започне от окръжните групи начисто. Това обаче ще го решим на събрание, след като го съгласуваме с всички, които носят в сърцето си „синята“ идея“, заяви пред бургаските медии един от членовете на сдружение „Бъдеще за Черноморец“ Тома Томов.

Според Томов обаче има и трети вариант за клуба – сдружението да се обедини с Детско-юношеската школа на „Черноморец“, която в момента се води от Методи Иванов и носи името „Дюш“.

По думите на Тома Томов и Васил Стоянов, ако бъде създаден нов клуб, то той би могъл да се финансира от спонсори, а не от Община Бургас, тъй като ще започне от окръжните групи, а това било сравнително евтино. Никой от тях обаче не пожела да каже дали такива разговори вече са водени с определени лица, които да се ползват като финансова инжекция за създаването новия клуб. Единственото, което се изясни е, че по всяка вероятност срещите ще се играят в бази по селата, заради по-ниския наем.

На срещата бе представено и отворено писмо до собственика на клуба Митко Събев, в което се настоява той да се раздели с отбора, което означава да подаде оставка. „Дойде време разделно. Сдружение „Бъдеще за Черноморец“ не вижда никакво бъдеще от вашето управление, което успяхте да съхраните и запазите след последното общо събрание, по начин, който също буди съмнение. Ние категорично се разграничаваме и не желаем да работим с вас, вашите лакеи, протежета и клакьори. Долу ръцете от футболен клуб и стадион „Черноморец“, става ясно от написаното.

В писмото се твърди, че в края на 2014 година ПСФК „Черноморец“ е приключил сезона с натрупана загуба от 62 млн. лева и задължения от 24-25 млн. лева. Публична тайна било, че това е планирано източване на средства от дъщерни фирми на Събев. От 2010 година насам собственика на клуба е отчел едва 6 млн. лева приходи от продажба на състезателни права. В същото време бившия наставник на „Черноморец“ твърди, че е продавал футболисти за над 9 млн.лева.Според сдружението Събев не е изпълнил и най-важното обещание, а именно да внесе дяловия капитал от 25 млн. лв.

Написаното вече е внесено и до кмета на Бургас Димитър Николов. Писмото ще бъде изпратено до министъра на спорта, до спортната комисия в парламента и главния прокурор.

Докато Томов четеше написаното от тях пред журналистите на няколко пъти бе репликиран от присъстващите в залата, затова че вина за състоянието на стадион „Черноморец“ не носи само г-н Събев, но и Община Бургас в качеството си на съакционер с 50% дялово участие. От сдружението обаче решиха да запазят пълно мълчание, вместо да отговорят.

Думата за кратко взе и общинският съветник Евгений Мосинов, който преди няколко месеца бе избран да ръководи комисията по спасяването на клуба. Той изрази недоволството си от това, че на последната Общинска сесия мнозинствотот на ГЕРБ  е взело решение работата на въпросната комисия да бъде прекратена. Мосинов обаче заяви твърда решителност да се постарае това да се промени.

Малко след него в дискусията се намеси и Георги Дражев от НФСБ, който използва темата „Черноморец“ като коз срещу кмета Николов при всеки удобен случай. Той зададе реторичния въпрос защо тяхното предложение стадионите „Черноморец“ и „Лазур“ да бъдат отчуждени и деактувани като публична общинска собственост не се взима под внимание от страна на мнозинството в месния парламент вече месеци наред.

Така или иначе упреците и откритото недоволство към собственика на „Черноморец“ Митко Събев останаха отново като глас в пустиня, предвид факта, че той така и не се появи в залата, където се дебатираше темата. Повече от 5 месеца той отказвал и среща с представителите на сдружение „Бъдеще за Черноморец“, за да обсъдят критичната ситуация, което говори, че светлина в тунела на клуба с почти 100-годишна история скоро едва ли ще се появи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама