Димитър Николов: Ще има наказани общинари заради велоалеите (аудио)

16:31, 26 юли 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
„Не омаловажавам вината на общинските служители, със сигурност ще има наказани хора“. Това заяви кметът Димитър Николов по повод изпълнението на велоалеите в Бургас. Късно вчера той е направил проверка и има големи забележки към изпълнителите. Кметът е категоричен, че всичко, което трябва да се доизгради и ремонтира, ще бъде само за сметка на строителните фирми.

Забележките са много – за маркировката, относно преместването на инфраструктура, за промяната на регулационните граници. Там, където трасетата са тесни, трябва да се направи друг подход.

В тази връзка Николов ще пише писмо до регионалния министър Лиляна Павлова да се преразгледа старата наредба, по която се изграждат велоалеите. Според него тя трябва да бъде по-добре адаптирана особено за големите градове.

„Не е задължително навсякъде непременно да има достатъчно ширина в двете посоки, може велоалеите да са сегрегирани в уличните трасета. Ако трябва да изграждаме велоалеи в нов град с широки булеварди, няма никакъв проблем, но в Бургас ситуацията е съвсем различна, особено в центъра на града. Трябва да намерим подходящ начин да адаптираме съществуващата наредба към състоянието на града“, коментира кметът.

Димитър Николов допълни, че ще бъдат много внимателни към контрола по ремонта на велоалеите. Това обаче няма да стане лесно, тъй като в момента в града се работи по 45 строителни обекта. Общината нямала толкова технически грамотни лица на щат, които да ги контролират.

Кметът каза още, че благодарение на технологичния век, в който живеем, той много лесно получава снимки за нередности, некачествен ремонт, и се опитва бързо да реагира.

„Разчитам много на гражданската съвест и самосъзнание на бургазлии, които се дразнят от това, че се влагат много усилия и средства в подобряването на инфраструктурата и когато видят некачествен ремонт, те ни информират и алармират. Аз съм благодарен за това, защото можем да вземем адекватни мерки“, посочи Николов.

Утре кметът ще приеме част от участвалите в днешното шествие велосипедисти в кабинета си, където ще обсъдят заедно с техническия екип на Общината техните предложения относно изграждането на велоалеите в Бургас.

Пълен запис на думите на Димитър Николов чуйте в прикаченото аудио!