Само за 4 дни БАБХ-Бургас изхваща 16 нарушители по Черноморието

11:40, 25 юли 15 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само в рамките на четири дни Агенцията по безопасност на храните в Бургас е изловила 16 незаконни търговски обекти на територията на цялото Черноморие, съобщи за Topnovini.bg нейният директор д-р Георги Митев.

„За съжаление мога да кажа, че имаме доста констатирани нарушения през изминалата седмица. Съставени са 16 броя акта, като 13 от тях са на юридически лица. Те касаят нарушения на чл. 12, а именно извършване на търговия в нерегистриран по Закона търговски обект. Единият от актовете е за повторно нарушение поради, което санкцията за него скача от 4500 на 6000 лева“, уточни Митев.

Най-фрапантното нарушение било, че при една от съвместните проверки със служители на икономическа полиция и данъчни в Бургас, са установени цели три обекта произвеждащи храни без всякакви документи. При тях не само, че не е имало условия, но изобщо е липсвала нужната регистрация за продажба на храни. „Единият обект продаваше лед, издадохме му протокол да преустанови дейността си. За втория - това беше повторно нарушение, там глобата, която наложихме беше доста солена“.

Лъжетърговци е имало най-много в Ахелой, Поморие, на плаж Аурелия в Равда, Китен, Приморско, Златна рибка и Слънчев бряг. Основно се продавали царевица, гервреци и плодове с неясен произход. В Слънчев бряг пък инспекторите се натъкнали на нерегламентирана търговия със скара, пици, палачинки и на един обект за бързо хранене.

„Много голямо значение има наистина поребителската култура на хората. Голяма част от нарушенията и от сигналите, които получаваме, са за продажба на храни по плажната ивица, като цареви, гевреци и ябълки. Ако няма кой да купува тези храни, няма как те да бъдат предлагани. Агенцията по безопасност на храните извършва контрол основно на регистрираните по Закона обекти и нашите усилия са насочени главно там. За съжаление има много нелоялни търговци, които се възползват от краткия летен сезон, а те изобщо не отговарят на изискванията за качество на храните и не фигурират никъде“, коментира д-р Георги Митев.

От началото на летния сезон инспекторите към ОДБХ са извършили над 150 проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи оферти за почивка от тип "all inclusive".

Звено „Контрол на храните“ към БАБХ-Бургас ще продължи с проверките по Черноморието през целия сезон. Оттам призовават, ако забележим или имаме съмнение относно качеството на предлагана храна да сигнализираме незабавно Областната дирекция по безопасност на храните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама