Чревните инфекции се увеличават, има и два нови случая на марсилка треска в Бургаско

07:39, 24 юли 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само за една седмица броят на чревните инфекции в Бургаско рязко се е увеличил, показа справка на Topnovini.bg в сайта на Районната здравна инспекция. Новите регистрирани случаи на вируса са с 12 повече в сравнение с миналата седмица. В периода от 06.07. до 12.07. бройката на болните от гастроентероколит е била 21, а от 13.07. до 19.07. цифрата е нарастнала на 33.

Обикновено заболяването протича с висока температура, диария, повръщане, коремни болки и спазми. Едновременно с това бързо нараства мускулната слабост и главоболие, кръвното налягане спада. Състоянието може да бъде опасно, поради обезводняване на организма. Особено уязвими са децата в кърмаческа и ранна детска възраст, както и лицата с хронични заболявания.

Случаите на варицела на територията на Област Бургас също са се увеличили през последната една семица. Данните показват, че за времето от 06.07. -12.07 болните от шарка са били 11, а в периода от 13.07. до 19.07 бройката им е с трима повече.

За последната седмица има регистрирани и два нови случая на болни от марсилска треска, следствие на ухапване от кърлеж.

В началото на месец юли 70-годишен мъж в Бургас почина от Кримска-конго хеморагична треска (ККХТ) , следствие на заразен кърлеж. Пенсионерът бе ухапан от кърлежа на 26 юни, докато бил във вилата си в средецкото село Дюлево.

Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата и най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна от кърлежи. Симптомите на болестта са подобни на грипа – висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи.

От Районната здравна инспекция отбелязват, че има и по един случай на туберкулоза и скарлатина. 33-има пък са заболелите от остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама