Рибари пред депутат от ГЕРБ: Нужни са законови промени, които да спрат измирането на риба заради тралене

20:12, 06 юли 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешна промяна в Закона за риболова и аквакултурите, която да сложи край на унищожаването на популацията на риба, предизвикано от траленето на рапани, поискаха рибари от Варна. Хората споделиха проблема и отправиха предложения пред народния представител от ГЕРБ-Варна Пламен Манушев по време на приемния му ден.

"Вярно е, че са определени терени за тралене на рапани на морското дъно, но те са твърде близо до брега – само на миля и половина. Никъде другаде по света не е разрешено да се трали толкова близко – дори и в Турция границата е 3,5-4 мили”, оплакаха се рибарите. Те споделиха, че това води до унищожаване на флората и фауна в морето, както и до намаляване на рибата: „Съоръженията, с които се събира рапана от дъното, унищожават хайвера и така се ликвидира популацията на риба”.

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Пламен Манушев обясни на рибарите, че той и още няколко депутати от Варна, Бургас и Добрич работят в тази посока. И вече са провели срещи с рибари, както и с представители на ИА "Рибарство и аквакултури”.

"Решихме да направим постъпки да се извършат промени в Закона за риболова и аквакултурите. Те ще касят регистрацията и воденето на документация от собствениците на рибарските кораби, както и намирането на компромисен вариант в какъв обсег от брега и на каква дълбочина да се извършва дънно тралене за морски организми. По сега действащия закон всички рибарски кораби трябва да бъдат собственост на юридически лица или на еднолични търговци. Нашето предложение е след разговори с рибари – корабите под 10 м да могат да се регистрират на името на физически лица, а не само на юридически или на фирма”, категоричен е Манушев.

Той добави, че заедно с колегите му от НС ще настояват да отпадне законовото задължение корабите под 10 м да водят риболовен дневник. "Стига се до парадокс – за всеки вид риба трябва да водим риболовен дневник. Стигаме до 200-300 страници. Можем да направим на борда цяла библиотека”, оплакаха се рибарите по време на срещата си с депутата. Той ги увери, че ще настоява това да отпадне, като се запази законовото изискване корабите под 10 м в рамките на 48 часа да предоставят статистика какво са уловили.

"Другото сериозно нещо, за което смятаме да намерим компромисен вариант, тъй като има и противници, е в какъв обсег от брега и на каква дълбочина да се извършва дънно тралене за морски организми. Траленето на морското дъно, и особено в близост до брега и на дълбочини, където рибата идва и си хвърля хайвера, я унищожава. Хора, които цял живот са се занимавали с рибарство, казват, че едно такова тралене унищожава риба за 6 години напред. В ЕС има регламенти на каква дистанция да се извършва тралене. У нас също е имало наредба. Имало е забрана да се трали от 2 до 5 мили от брега, но тя е отпаднала. И в момента е разрешено да се трали до една миля от брега. Това нанася непоправими щети и на екологията, и на популацията на рибата”, заключи Манушев.

По време на приемния ден на народния представител граждани споделиха казус, свързан с изискването задължително, когато на човек му предстои плаване, да предоставя медицинско и от личния лекар, а не единствено от медик от Транспортна болница. Гражданин потърси депутата, за да сподели, че българското министерство на образованието не признава дипомата на сина му, който е зевършил магистратура по морско право в Суонси, Великобритания. Пламен Манушев се ангажира да запознае с казуса председателя на Комисията по образование в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама