Който снима как гласува – отпада от вота

17:52, 06 юли 15 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако членовете на Секционната избирателна комисия (СИК) установят, че някой е заснел с джиесем, смартфон, таблет и т.н. как гласува, то тя ще изземе бюлетината, ще я анулира като сгрешена и няма да даде нова на избирателя. Т.е. нарушителят ще изгуби своята възможност да даде своя вот на местните избори.

Това беше напомнено и подчертано от членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, Мария Бойкинова и Ивайло Ивков на информационна среща в Бургас във връзка с предстоящия вот наесен.

Гласуването на местните избори ще става по същия начин, както на предходните за Народно събрание и за Европарламент. Всеки избирател има правото да получи 3 бюлетини от СИК – за кмет на кметство, за общински съветници и за кмет на община. Ако желае, човекът може да гласува и само с една или с две от тези бюлетини.

Знаците, с които трябва да се отбележи гласът в квадратчето, са Х или V, като се използва син химикал. За невалиден глас се счита този, когато знакът в квадратчето нарушава целостта на съседното квадратче. Идеята е да е безспорно ясно за кой кандидат е даден вотът.     

Само за общински съветници може да се изрази преференция за някой от кандидатите. Избирателят най-напред трябва да гласува в квадратчето, в което е номерът на съответната партия или коалиция. Едва след това, ако избирателят желае, може да отбележи и номера на харесания от него кандидат за общински съветник. Имената на кандидатите няма да бъдат изписани в бюлетината, а в отделен списък, който ще се намира пред стаята на секционната комисия и вътре в кабината за гласуване. Ако не се даде вот за някой от кандидатите в преференцията, то гласът се брои автоматично за първия в партийната листа.

Няма да бъде валиден гласът за общински съветници и кметове, ако липсва поставен X или V в някое от квадратчетата или са отбелязани повече от едно квадратче, както и ако са изписани символи и знаци извън одобрените от Закона.

Няма значение как ще бъде сгъната бюлетината. Важното е тя да защитава правото на глас на избирателя, да не се разкрива тайната на вота и да има възможност да се постави вторият печат от члена на СИК, преди да се пусне в урната.

Гласоподавателите трябва да са живели повече от 6 месеца в населеното място, където ще гласуват. Освен българи право да дадат своя вот имат и граждани на ЕС, които пребивават продължително или постоянно на територията на България в съответния град или селище. Когато избирателите са променили в рамките на тези 6 месеца постоянния си адрес, тогава те могат да гласуват по адресната си регистрация преди промяната. Същите правила важат и за ученици и студенти, навършили 18 години.

Хората с трайни увреждания могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, като за целта трябва да подадат заявления до общинската администрация и да представят копие от документ на ТЕЛК или НЕЛК. Гласуването се извършва чрез посещение в дома на избирателя.

Очаква се първият тур на изборите за кмет и общински съветници да бъде на 25 октомври, а вторият тур - на 1 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама