Журналистка представя филм за последната експедиция на остров Ливингстън в Бургас

09:46, 06 юли 15 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналистът на БНТ Цветелина Атанасова ще представи авторски документален филм за последния сезон на българската полярна експедиция на остров Ливингстън в Бургас. Филмът „Сърдити ледове” ще бъде показан в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ на 8 юли от 18:00 часа.  Атанасова е автор и оператор на документалната лента.

Въздействащите кадри показват как нашата антарктическа база е застрашена да остане под снега, като следствие от негативното влияние на глобалните климатични промени. Всяка година българските учени разчитат на 4-те месеца работа на ледения континент, но метеорологичните условия ги изправят пред сериозни изпитания. Цветелина Атанасова документира в своите „Сърдити ледове“ все по-осезаемите изменения, докато наблюдава и запечатва отблизо работата на българските полярници.

 "За мен това е второ пътуване до базата ни на остров Ливингстън. Първия път ме посрещна група пингвини. Но тази година видях само стена от сняг и лед", споделя журналистката-полярничка. През целия ми престой, който продължи малко повече от месец, слънцето успя да пробие през сивите облаци само един-единствен ден”, казва още тя.

Цветелина се надява нейният филм „да помогне на повече хора да научат, какво се е случвало, какво се случва и какво ще се случва на планетата Земя".

Режисьор на филма е Милан Кузов, а продуцент – Петя Тетевенска. 

Родената и израснала в Бургас топжурналистка на националната телевизия, възпитаничка на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, ще покаже също и кадри, свързани  с построяването на параклиса  на българската база на Антарктида.

Предизвикателствата са в кръвта на Цветелина Атанасова от няколко поколения, страстта  й към писането и разказването на истории – също. Не само по отношение на себе си опитва да разказва „кратко, ясно и … на ум”. Вероятно затова е силна именно във филмовия разказ – там многоточията са във вид на картини.

„Истински се гордея, че в жилите ми тече бургаска кръв. Родът на майка ми Катя Янколова е част от историята на Бургас. Прадядо ми е войводата водач на Илиндинско- Преображенското въстание Стоян Петров.Фамилията ми е една от четирите, които  оформят  бита и визията на Бургас. А  самата аз съм потомък и носител на тази странна субстанция на морска вода (или сол) и желание за свободен полет”, казва гордо журналистката.

Сред наградите й са:  Големият приз на  Програмата на ООН за Опазване на околната среда - присъдена за цялостна дейност за опазване на околната среда на Черно море, Наградите от  филмовите фестивали в  Братислава 1988, Сардиния - Италия - 2004, Награда на Европейската комисия за опазване на културното и историческо наследство с филма "Несебър – непотъналият град" - 1994 - от  Банско филм фест - 2004, Приз на Швейцарското правителство за журналистическа активност  за  случая "Златна перла", Медия гранд при за 2014 година за филма "Пришълците"  и още много други.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама