Модерна система улеснява мониторинга на птиците в Атанасовско езеро

11:51, 05 юли 15 / Любопитно 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мониторингът на птиците в Бургаските езера, който се извършва от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), вече използва мобилното приложение SmartBirds Pro за професионално събиране на полева биологична информация. То облекчава и значително ускорява събирането на научни данни и техния анализ и прави наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, съобщиха от БДЗП. Електронният дневник, който може да се ползва на таблет или телефон, позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час, поведение на птиците и не на последно място - бързо експортиране в базата данни на БДЗП.

Събраните по време на юлския мониторинг данни показват, че размножителният сезон за птиците тази година е много добър. Валежите през пролетта не са нанесли сериозни щети върху гнездовите колонии в Атанасовско езеро и те имат висока успеваемост и десетки излюпени малки.

Особено успешни са двата насипни острова в южната част на Солниците, единият от които бе построен по време на последната младежка бригада в езерото. След изключително неблагоприятния гнездови сезон през 2014, когато силните дъждове нанесоха огромни щети, тази година на двата действащи острова загнездиха общо 200 двойки речни рибарки и единични двойки саблеклюни и кокилобегачи.

Валежите не са причинили значителни щети на колонията и на двата острова в момента има няколко стотин вече добре оперени малки.

В основната колония в северната част на Атанасовско езеро са установени близо 600 двойки саблеклюни, като някои вече имат малки. Събрани бяха и данни за загуби от наземни хищници, които са сравнително ограничени в сравнение с предни години, за което допринася и изградената от доброволците на БДЗП защитна система по-рано тази пролет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама