Таню Атанасов: Работодатели унижават и заплашват служителите си

08:46, 05 юли 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оплаквания от хора, чиито работодатели са ги унижавали и заплашвали, са сред множеството жалби, които е получил общественият посредник на Бургас Таню Атанасов през тази година. Той е описал някои от случаите в своя анализ на постъпилите жалби и сигнали от граждани през първото полугодие на 2015 г., който е изпратен в Общинския съвет.

Типичен пример за грубо отношение е сигналът от работничка в шивашка фирма, чийто шеф я заплашил, че ако ползва болнични, ще я уволни. И точно това и станало. Работодателят въобще не предал болничния й лист в Националния осигурителен институт.

Сезонни работници в туризма пък се оплакали, че в трудовите им договори бил записан не едномесечен, а тримесечен срок на предизвестие за напускане.

Други работодатели пък се възползват от наемниците си, като отказват да изплащат обезщетения за неизплатени отпуски, за прекратяване на трудовите договори, не оформят и заверяват трудовите книжки и т.н.

Таню Атанасов посочва, че в направление трудово-правни отношения през първата половина на тази година има намаление на жалбите от 40 на 27, но в съдържателен аспект промени няма – неизплатени заплати, полагане на извънреден труд значително над 8 часа работен ден, без да се заплаща допълнително.

Заключението на обществения посредник е, че не се гарантира основното гражданско право на труд и тази реалност непрекъснато натрупва недоволство и компрометира модела на демократичните промени в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама