Пясъчният фест е открит, кметът плаши с уволнение (снимки)

08:45, 04 юли 15 / Политика 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас беше официално открит снощи в 21,30 часа. Стотици бургазлии и гости на града изпълниха пространството пред входа на феста далеч преди той да отвори врати. На специално изграден екран се прожектираше филм – представяне на скулпторите и техните творби. Деветнайсет са авторите, които са изваели 21 фигури от пясък. Сред участниците са както българи, така и чужденци – руснаци, чехи, украинци, поляци, холандци и др.

След първия филм беше представен втори. Той представляваше таймлапс, чрез който беше показано цялостното изграждане на фестивала и детайлите при строежа на фигурите.

Много от хората започнаха да губят търпение в очакване да влязат във фестивалната зона. Но се оказа, че още трябва да почакат. През това време те бяха атакувани от рояци летящи насекоми, които се отличаваха на фона на блесналите светлини в тъмнината.

„Ако това пред прожекторите са комари, трябва да уволня човека, който пръска. Изгоря!“ – заяви по микрофона къде на шега, къде на сериозно кметът Димитър Николов. Той продължи с кратко приветствено слово, след което беше поставено началото на танцово шоу. Този път организаторите бяха решили представлението на актьорите да бъде наблюдавано от дистанция. Изпълнителите, предрешени като различни известни герои от романи и филми, танцуваха в зоната между пясъчните фигури, но хората останаха навън и наблюдаваха спектакъла на същия екран, на който се прожектираха филмите.

Началото на края на подготвената програма дадоха фоейрверките, които осветиха пространството над фестивалната зона. След това вратата беше отворена и нетърпеливото множество се втурна към пясъчните скулптури.

Лъвове, маймуни, панди, африкански слонове, лемури, бизони, папагали, фламинго, лешояди и още много представители на дивата фауна са изобразени от авторите скулптори. Темата на тазгодишния пясъчен фестивал е "На сафари с фотоапарат". За първи път на него се дава възможност и на малчуганите да влязат в ролята на скулптори. Това ще се случи в специално организирани школи, в които децата ще работят заедно с авторите на част от фигурите. Професионалистите ще  разкриват тайните във ваенето на фигури от пясък и ще предадат опита си в това изкуство. Забавните занятия ще се реализират всяка събота от месец юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама