Оградата по границата с Турция готова до края на годината

13:03, 03 юли 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Преградното съоражение по границата с Турция трябва да бъде изградено до края на годината, като до средата на този месец се предвижда да започне реалното поставяне на оградата”. Това каза пред журналисти в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов, който бе на визита в морския град по повод професионалния празник на полицаите.

На въпрос от страна на медиите дали в охраната по границата с южната ни съседка ще се включи и армията, каквито бяха плановете на Министерството на вътрешните работи, Костов обясни, че се работи в тази посока, но не знае кога ще се случи това във времето, тъй като се касае за законови промени.

„МВР е разработило и има законодателна инициатива, която се състои в това да бъде приет закон за управление при кризи в рамките, на който да се разреши армейски части да носят службата с бойно оръжие в тези критични зони. Но към момента няма такава правна възможност”, заяви Костов.

Дотогава ще продължи командироването на полицаи от вътрешността на страната, които да бдят на браздата. Вече е обявен и конкурс за 200 служители в Гранична полиция, уточни още главният секретар.

Още през месец май пред Topnovini.bg областният управител на Бургас Вълчо Чолаков сподели, че до края на юни цялостният проект за изграждането на защитното съоражение по българо-турската граница на територията на област Бургас трябва да стане факт. Дълго време обследването на терена се бавеше, заради лошите метеорологични условия.

На този етап остава неясен въпросът колко точно ще струва преградното съоражение на българската държава.

Припомняме, че през януари месец тази година парламентът одобри предложение оградата на границата с Турция да продължи да се строи без обществена поръчка за изпълнител, за да стане по-бързо. Към вече съществуващите 33 километра трябва да бъдат изградени още 82. Затова Министерство на вътрешните работи (МВР) възложи на областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол да следят за проектирането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, което към този момент е разграден двор, през който всеки, който пожелае, може да премине съвсем необезпокоявано. Този факт се доказва и от нестихващия поток от имигранти в страната ни, който по предварителни прогнози ще достигне своя пик през летните месеци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама