Филм на ученици от Царево взе първа награда на „Арлекин 2015“

14:44, 02 юли 15 / Култура 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от СОУ „Н.Й.Вапцаров” в Царево спечелиха първата награда на Детко-юношеския медиен фестивал „Арлекин 2015”, който се проведе във Варна от 26 до 29 юни. Призът е заради 40-минутен филм по техен сценарий. Призът е в най-важния раздел – Игрални филми. Статуетката „Арлекин” бе връчена лично  от директора на Международния грузински фестивал „Златна пеперуда”.

Филмът носи заглавието „Мис Тийн”, а негов автор е Кристина Иванова, ученичка в 11 клас. Написването на целия сценарий е отнело на Кристина 3-4 месеца. След като е завършен, той е бил изпратен за одобрение от журито на фестивала. Ръководител на младите филмови таланти е Мария Радкова. В час по Информационни технологии Кристина и останалите ученици са решили да създадат мултимедия. Филмът е заснет с обикновен фотоапарат и е финансиран от училището. Сумата за създаването на ученическия шедьовър е само 200 лева.

В самото заснемане на филмовата лента също са участвали само ученици. Монтажист е Милен Пивчев, а актьори са - Мирослав Георгиев, Симеон Стоянов, Анелия Гинина, Милена Янева и Никол Русинова. Всички те са ученици от 9 до 11 клас на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ в Царево.

Главната роля във филма, тази на Виктория, се изпълнява от Никол Русинова, която е получила награда от фестивала за най-добра женска роля.

 Детско-юношеският медиен фестивал „Арлекин 2015” тази година бе под мотото „Светът в моите очи”. Той има за цел да стимулира детската фантазия и творчество за създаване на оригинални и различни по жанр медийни творби – филми, телевизионни и радиопредавания, интернет-издания и др.

В конкурсната програма са били включени 35 ленти – игрални и документални филми, клипове и репортажи. В надпреварата са взели участие над 150 ученици от България, САЩ, Канада, Грузия и Дубай.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама