Избраха синдик за случая с небостъргача в „Меден рудник”

18:09, 01 юли 15 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдик от София беше избран да се заеме със случая с небостъргача в „Меден рудник”, след като собствениците на жилищата там не могат да ги ползват заради фалита на строителя на сградата – фирмата "ГМ Строй". Това е Владимир Вакрилов, като неговото име бе обявено на проведено събрание на кредиторите на 30-етажната сграда днес в Съдебната палата в Бургас.

Задачата на избрания синдик е да намери начин да оздрави обявената в несъстоятелност фирма, ако това обаче не се случи, ще бъдат разпродадени всички активи на фирмата, за да могат да бъдат обезпечени кредиторите.

На срещата искаха да присъстват и собственици на апартаменти в небостъргача, но те не бяха допуснати в залата с мотива, че заседанието е закрито за външни лица. Това породи недоволство сред тях и някои възроптаха, че нарочно са били изгонени. 

Пред журналисти една част от собствениците на жилищата заявиха, че искат оздравяване на фирмата, за да могат да ползват закупените от тях апартаменти. Те бяха категорични, че не искат апартаментите им да се продават на безценица. Други пък, които са се включили в строителството на небостъргача още „на зелено”, направо си искат внесените до момента суми.

Схемата по обявяване в несъстоятелност

В жалба до Прокуратурата, предоставена на Topnovini.bg от потърпевш, се казва, че фалитът на „ГМ Строй” е бил много добре замислен, като въпросните собственици на фирмата Георги Стоянов Иванов и Йордан Методиев Бенов са организирали една много добре замислена финансова схема, чиято единствена цел е била самите те да се облагодетелстват за тяхна сметка. В жалбата се казва още, че тъй като става въпрос за стотици граждани, облагодетелстването е било в особено големи размери. Използвали са се законови способи за създаването на една строителна пирамида.

„Когато сключвахме договорите за предварителна покупко-продажба на недвижими имоти (като повечето от тях са сключени в периода 2008 г. – 2010 г.) управител на строителното дружество „ГМ Строй” ООД беше лицето Георги Стоянов Иванов. През 2013 г. същият прехвърли дружеството на баба си Дона Маринова Тодорова, което ни стана известно в статия, публикувана във интернет сайта на бургаската медия. Неформалният му съдружник, лицето Йордан Методиев Бенов, продължи да се разпорежда с дружеството. По-късно същата година, лицето Дона Тодорова е заличено като собственик, като строителното дружество е прехвърлено на трети лица, както е видно от търговския регистър. Бихме искали да Ви обърнем внимание, че собствеността е прехвърляна многократно в следния ред, като цитираме извадка от търговския регистър”, казват още в жалбата си ужилените от имотната схема.

След множество прехвърляния на топката строителството по обекта така и не е възобновено.

Към днешна дата дружеството е в процедура по обявяване на несъстоятелност, като част от кредиторите се явяват двама души - Георги Иванов и Йордан Бенов. Първият твърди, че е сключил седем договора за заем към дружеството, като дължимата сума по тях с лихви и неустойки е на стойност 1 085 000 лева. Йордан Бенов пък е сключил с длъжника 9 договора за заем, като дължимата сума по тях ведно с лихвите и неустойките възлиза на стойност 1 611 201,95 лв. Интересно е, че управителите на дружеството, в периода когато са сключвани договорите за покупко-продажба на недвижими имоти, се явяват негови кредитори с претенции за суми в особено големи размери.

„Когато сключвахме договорите за строителство и покупко-продажба на недвижими имоти, някои от нас предпочетоха да плащат по така наречените лизингови схеми на строителното дружество, като всеки месец заплащахме различни суми в съответствие с нашите договори. В началото плащанията се внасяха на ръка в офиса на дружеството, срещу което получавахме обикновени разписки – квитанции от приходен ордер, без да ни бъде издаван касов бон или какъвто и да е друг насрещен легитимен финансов документ”, твърдят жалбоподателите.

Това е породило съмнения у собствениците, че осчетоводяването на платените суми и дължимите на държавата данъци върху същите суми не са били заплащани по надлежния ред. Потърпевшите твърдят, че при една данъчна ревизия и независима счетоводна експертиза и при представянето на разписките ще лъсне, че в дружеството са постъпвали огромни суми, а то сега обявява фалит. По думите на "опарените" от строителната фирма всичко е било скалъпено, така че да не бъдат изплатени дължимите суми като данъци към държавата и кредити по банкови заеми. По този начин "ГМ Строй" изчиства предприятието от задължения и активите, които то притежава.Така всичко се прехвърля към кредиторите, които всъщност се явяват първоначалните му управители.

Ходенето по мъките

На запитванията, които са направили в началото на годината собствениците към строителното дружество, не са били получени никакви отговори. Това е наложи ощетените да пишат до официалните държавни институции, за да изяснят етапа на завършеност на апартаментите им.

„На една от срещите, които проведохме със строителното дружество, успяхме да се сдобием с копие Акт образец 15 за така наречената „Многофункционална високоетажна сграда”, известна още като небостъргача. Но от подписите е видно, че актът е подписан от едно лице, неупълномощено да подписва такъв документ от наше име, а също и липсата на печат, което поставя въпрос легитимността на въпросния Акт образец 15”, казват хората.

Когато са направили запитване за акт 15 на сградата до Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) собствениците на жилища не са получили никакъв отговор, което ги усъмнява за пореден в легитимността на акта.

Устните договорки между строители и собственици

Много от собствениците на жилища така и не са успели да прехвърлят собствеността си с нотариален акт, тъй като през последната година от дружеството многократно и единствено в устна форма са им заявявали, че сградата не е вписана в кадастъра.

При прехвърлянето на имотите фирмата е действала на избирателен принцип. На някои от собствениците е прехвърлено право на строеж върху недвижими имоти, като тежестите са предадени при изповядването на сделки с руски граждани. На други пък не им е прехвърлено владението върху недвижимия имот, като на всичкото отгоре хората са били ангажирани да сключат договорна ипотека за оставащите вноски към строителното дружество.

Как се измъква собственикът

Според бившият собственик Георги Иванов основен виновник за настоящата ситуация е банката, която му наложила запор заради две неплатени вноски по кредит в размер на 6 хиляди евро.

Припомняме, че преди десетина дни Районната прокуратурата в Бургас разпореди проверка срещу строителната фирма "ГМ Строй" във връзка с неизпълнени ангажименти към нейните клиенти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама