Прабългарски накити и икони върху ориз са изложени в бургаската „Флора“ (снимки)

13:39, 27 юни 15 / Култура 25 752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посребрени накити по прабългарски образец и икони, изрисувани върху зрънца ориз, са сред експонатите, които гостите на Експозиционен център „Флора“ могат да видят през следващите четири дни. Днес там се откри фестивалът на занаятите „Пазители на българския дух“, в който участват майстори от цялата страна.

На тържественото откриване бе зам.-кметът Йорданка Ананиева, която поздрави в аванс занаятчиите с техния професионален празник – Петровден, който е на 29 юни. Самата тя обиколи всички щандове, пробва шапки на дизайнерката Ирина Сардарева и си закупи малка икона и прабългарско колие, изработено от плевенския майстор Огнян Пендичев.

Изложението бе открито с народни хора в изпълнение на две формации на фолклорен ансамбъл за песни и танци "Атанас Манчев" при народно читалище „Пробуда“.

„Гостуват майстори от цялата страна, които са творили със златните си ръце и с цялата любов на големите им сърца“, обясни Майя Стоянова, председател на Регионална занаятчийска камара – Бургас.

По време на изложението демонстрации прави Нина Маринова от Варна, която изработва уникални карвинг свещи. Те са многослойни и се изрязват още докато са топли, обясни майсторката.

След обяд ще направи демонстрации на изкуството си и Владимир Анисимов от Санкт Петербург, който изработва фигурки от топено стъкло.

Свещи от пчелен восък и парафин предлага и Любомир Богданов от Плевен. Той започва да се занимава с пчеларство само за да може да упражнява занаята си. Започнал е преди 5 години с 2-3 модела свещи и с 2-3 кошера. Сега има 60 пчелни семейства.

Миглена Петрова пък изработва бижута от естествени цветя, рисувано стъкло и аксесоари. Цветята отглежда сама, рядко купува, и то по-екзотичните видове. Растенията се хербаризират, след което се покриват с полимер – прозрачна смола. Новата колекция е вече от 3D бижута.

Сувенири, пластики и пана от мед изработва Вера Труфева от Сливен. Майсторката също прави демонстрации на щанда си.

Юлия Черкезова от варненското село Звездица изработва икони с полускъпоценни камъни – златен калцит и аметист, добити от Източните Родопи.

Над 40 занаятчии от цялата страна участват във фестивала в Бургас. Със свои щандове са представени дърворезбари, каменоделци, грънчари, шапкари, везбари, железари, медникари, майстори на ковано желязо, тъкачество, плетачество, плъстарство – сухо и мокро, сарачество, рисуване със старинни техники и естествени багрила.

Утре, 28 юни, от 17 ч. на „Флората“ ще има артистично шоу, в което ще бъдат демонстрирани най-новите модни прически, боди арт сесия, модно ревю на дамски тоалети, аксесоари и бижута със специалното участие на шапките на Ирина Сардарева. В шоуто ще се включат група „Сезони“ и формация за модерни танци.

В понеделник от 10.30 ч. ще се проведе тържествен водосвет по случай Петровден, ще има дискусия по проблемите на съхраняването на занаятите в България, възможностите за упражняване на занаятчийска дейност, адаптирането към икономическите условия, иновативни политики за развитие на предприемачеството в сектора и необходимостта от законодателни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама