Вижда се светлина в тунела за обхода на Ахелой

08:45, 27 юни 15 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задръстванията за Слънчев бряг край Ахелой скоро могат да останат в историята. Това ще стане, след като приключи цялостното изграждане на четирилентовия път до най-големия ни летен курорт. Агенция „Пътна инфраструктура” е обявила обществена поръчка  за статистически изчисления за предвидените по проект два големи моста, актуализация на техническия проект и осъществяване на авторски надзор по време на строителството, както и проектно решение за осигуряване на пътна връзка със съществуващото трасе на пътя Слънчев бряг – Бургас край Ахелой.

Прогнозната стойност е 80 хил. лв. без ДДС.

По проекта, разработен през 2010 година, трасето на обходния път трябва да преминава по нов терен. Той ще се отделя от пътя Слънчев бряг – Бургас след съществуващото кръгово край Равда, оттам ще обхожда Ахелой от север и ще се включва отново в главния път след морския град.

Предвижда се изграждането на 2 големи мостови съоръжения . Това са пътният надлез при пресичане на пътя Ахелой – Тънково и мост над река Ахелой.

Във връзка с влязло в сила изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-19 от 2011 г. следва отново да бъдат направени статически изчисления за предвидените мостове. В разработката е предвидено триклонно кръстовище при км 207+820, чрез което ще се осъществяват кореспонденциите  Ахелой-Слънчев бряг и Бургас-Ахелой.

Все още не е решено обаче как ще се осъществи връзката Слънчев бряг-Ахелой. Това налага да бъдат проучени възможностите за осъществяване на трасето и да бъде изработено проектно решение. Тази линия ще се ползва основно от жители и гости на града, с оглед осигуряването на бърз и удобен достъп до хотелските бази, както и от обществения транспорт.

Изграждането на обходния път на Ахелой е много важно не само за града, но и за целия регион. Това ще облекчи трафика и задръстванията, които ежедневно се образуват през летния сезон. Главният път за Слънчев бряг, който минава през Ахелой, е един от най-натоварените участъци в страната през топлите месеци. Редовно се образуват задръствания в града. Често и шофьорите не се съобразяват, че преминават през населено място и карат с висока скорост, което представлява опасност за живущите и туристите. Неведнъж там са ставали тежки инциденти между коли и пешеходци. След изграждането на обходния път целият автомобилен трафик за Слънчев бряг и Варна ще се пренасочи от града към околовръстния път.

В момента тече процедура и за избор на фирма, която да построи и обходния път на Поморие, както и за разширяването на пътя оттам до Ахелой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама